„Zajlik
A lényeg

Törvénytelenül tiltották ki a magyar sajtót a kórházakból

2/02/2022 07:17

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Törvényszék jogerős döntése szerint a kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogtalanul utasította ki a magyar sajtót a kórházakból, írta a Telex. Korábban a lap a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezettel együtt azért perelt, mert hiába szerettek volna forgatni, fotózni, az Emmi mindannyiszor elutasította a lehetőséget, ahogy más sajtótermékek esetében is, és kizárólag a kézivezérlésű köztévét és az MTI-t engedték olyan fotókat készíteni, amiből nem derült ki, valójában milyen állapotok vannak az egészségügyi intézményekben.

A bíróság szerint nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe. "A Fővárosi Törvényszék ítéletének indoklásában szerepel, hogy amikor az Emmi azt közölte a Telexszel, hogy a sajtó számára az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat, felvételeket, tekintettel arra, hogy a járvány továbbra is erősen terjed, járványügyi készültség van, akkor egy olyan ügyben döntött, amely nem tartozott a hatáskörébe."

 
 

Az MTI fotóadatbázisában a kórház szóra keresve több száz teljesen ugyanolyan fotót találni arról, hogy embereket oltanak, továbbá képeket jelentettek meg steril kórházakról, munkatársakról, de olyan képet hiába keresünk, amelyekben a túlzsúfoltságról, az emberi szenvedésről lehetne képet kapni.

Az Emmi ugyanis csak irányítási jogot gyakorol a kórházak felett, és a minisztérium sem hivatkozott olyan jogszabályra, amely alapján a sajtókérelmekről jogszerűen dönthetett volna.

A jövőben tehát a kórházvezetők dönthetnek a sajtókérelmekről.