„Zajlik
A lényeg

Túlsúlya miatt nem mehet az űrbe a SpaceX nyertes űrturistája

1/02/2022 19:16

| Szerző: Klubrádió

A SpaceX 2021 szeptemberében hirdette ki azok nevét, akiket kisorsolt az első űrturistákat szállító járatára. Az egyik nyertes azonban testsúlya miatt nem felelt meg az űrutazás kritériumainak.

Az amerikai Kyle Hippchen nagyon boldog lehetett még 2021 szeptemberében, kiderült ugyanis, hogy ő az egyik szerencsés, aki jegyet nyert a SpaceX első, űrturistákat szállító járatára a világűrbe – írta meg a hvg.hu. A The Guardian szerint azonban a férfi egész biztosan nem fog az űrbe repülni.

A beszámoló szerint ennek oka az, hogy a férfi testsúlya jóval nagyobb, mint amennyit a repülés megenged, ezért a férfi kénytelen volt átadni jegyét egy barátjának.

Az űrutazás lehetősége napjainkban is nagyon korlátozott, egy több tonnás szerkezet esetében is számít minden egyes gramm, ez pedig nagyon szigorú előírásokat tesz szükségessé az asztronautákkal szemben is.

A 43 éves Kyle Hippchen egyébként az amerikai Endeavor Air pilótájaként dolgozik. Nem sokkal azután, hogy megnyerte a jegyet az űrrepülésre, kiderült, hogy a súlyhatár 250 font, vagyis nagyjából 113,3 kilogramm, nála azonban ennél többet mutat a mérleg. Emiatt úgy döntött, hogy egykori egyetemi szobatársának, az adatmérnökként dolgozó 42 éves Chris Sembroskinak adja át a helyét.

A beszállókártyákat az expedíció élén álló Shift4 Payments nevű amerikai vállalat vezetője, Jared Isaacman ajánlotta fel – egész pontosan négyből kettőt –, feltétele szerint pedig az vehet az utazáson, aki jelentős összeget adományoz az amerikai St. Jude gyerekkórház javára.

A két jegy valamelyikére összesen 72 ezer pályázó szeretett volna szert tenni. Hippchen 600 dollárt adományozott a kórháznak.

A férfi a lapnak azt nyilatkozta, hogy először elgondolkodott azon, miként tudna hat hónap leforgása alatt 80 fontot, vagyis nagyjából 36 kilogrammot leadni, de rájött, hogy még ha sikerülne is, az nem lenne túl egészséges, így végül a jegy elajándékozása mellett döntött.