„Zajlik
A lényeg

Újabb vádat emeltek Navalnij ellen

12/08/2021 10:51

| Szerző: Klubrádió

Az állampolgárok személyiségét és jogait sértő szervezet létrehozásával vádolta meg Alekszej Navalnij ellenzéki politikust szerdán az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), írja az MTI.

A Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványát (FBK), amelyet júniusban külföldi ügynöknek és szélsőségesnek minősítettek, és ezért betiltottak, Navalnij 2011 óta vezette. 

A nyomozók szerint az FBK ezeken a gyűléseken való részvételre buzdított, Navalnij Leonyid Volkovval. A hatóság szerint Ivan Zsdanovval és másokkal annak tudatában szólított fel a tervezett tüntetésekre az interneten, hogy tisztában volt azok jogsértő mivoltával, mert a járványügyi korlátozások idején, a hatóságokkal való egyeztetés nélkül szervezték őket.

Elítéltetése esetén Navalnijra – , aki jelenleg is két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban – 200 ezer rubelig (jelenlegi árfolyamon mintegy 816 ezer forintig) terjedő bírságot vagy három évig terjedő szabadságkorlátozást, szabadságvesztést, illetve kényszermunkát szabhatnak ki – írja a 24.hu.