„Zajlik
A lényeg

Ujhelyi: Mondják fel az oltóanyaggyár orosz szerződéseit!

20/03/2022 13:19

| Szerző: Klubrádió

Ujhelyi István nyílt levélben fordult a kormányhoz, melyben azt követeli, hogy az 50 milliárd forintos, az orosz állammal kötött szerződést a SzputnyikV vakcinák gyártásával kapcsolatban mondja fel az állam.

Korábban is többször fordult a kormányhoz Ujhelyi István, MSZP-s politikus, az Európai Parlamentben dolgozó képviselő, hogy megtudjon részleteket a Debrecenbe tervezett oltóanyaggyárról, de mindig falakba ütközött, ugyanis a legtöbb minisztérium eltolta magától az ügyet illetékesség hiányában, az innovációs tárca pedig azért tagadta meg a szerződés részleteinek közlését, mert szerinte minősített adatokról van szó, melyek nem tartoznak a nyilvánosságra.

Most azt követeli Ujhelyi, hogy a kormány mondja fel az Oroszországgal kötött szerződést, mely szerint a felállítandó debreceni oltóanyaggyárban készítenék majd a SzputnyikV vakcinákat. Egyrészt a vakcina iránti kereslet eddig sem volt jelentős, mivel az orosz fél nem szerezte be azokat az európai engedélyeket, melyek szerint a vakcinák kellően hatásosak a koronavírus-megbetegedések ellen. Most azonban van más érv is: az állam ne kössön szerződést azzal az országgal, amelyik Ukrajna ellen indított gyilkos orosz katonai agressziót.

Ujhelyi szerint a „vakcina-gyártási szerződés csak azoknak a fideszeseknek előnyös, akik nyerészkednek a bizniszen”.