„Zajlik
A lényeg

Újraindult a Nagy Hadronütköztető

22/04/2022 13:02

| Szerző: Klubrádió

Lezárult a CERN Nagy Hadronütköztetőjének karbantartása és fejlesztése így a világ lehgnagyobb kutatóberenddezése újra üzemkész. A hadronütköztetőben tapasztalt mérések segíthetnek például gyorsabb számítógépek fejlesztésében – mondta el a Klubrádiónak Zagyvai Péter egyetemi tanár, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

Újraindult a világ legnagyobb kutatóberendezése, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Nagy Hadronütköztetője (Large Hadron Collider - LHC) – írja a Telex. A 27 kilométer hosszú, gyűrű alakú alagúttal rendelkező részecskegyorsítót 2018 decemberben állították le. Az akkori karbantartás célja a berendezés továbbfejlesztése volt. A CERN közlése szerint 6-8 hetet vesz igénybe, amíg az első protonütköztetésekre ismét sor kerülhet. A CERN Genf mellett található nagy hadronütköztetője csaknem 14 éves. A nagyenergiájú fizika legnagyobb és legkorszerűbb berendezésében 2008. szeptember 10-én futott végig az első protonnyaláb.

 
A Nagy Hadronütköztető (LHC) föld alatti pályája
Fotó: Youtube
 

2022. április 22. A lényeg - 21.11.05. Zagyvai Péter
00:52
00:00

A hadronütköztetőben tapasztalt méréseknek rengeteg közvetett gyakorlati haszna is van, például ezeknek köszönhetően lehet gyorsabb számítógépeket készíteni – nyilatkozta a Klubrádiónak Zagyvai Péter egyetemi tanár, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának munkatársa.