„Zajlik
A lényeg

Változik az érettségi 2023-ra

28/12/2021 10:24

| Szerző: Klubrádió

A megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítják az érettségi követelményrendszert – mondta Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere szerint a 2023/24-es tanévtől életbe lépő módosítás jobban előtérbe helyezi a kreativitást, a problémamegoldást, és csökkenti az elvárt ismeretek mennyiségét.

A közoktatás megújításának eredményeként a 2023/24-es tanévtől változnak az érettségi vizsgakövetelmények – írta meg a Magyar Nemzet. Kásler Miklós azt nyilatkozta a lapnak, hogy

Az informatika vizsgatárgyat felváltja a digitális kultúra, amelynek fókusza jóval szélesebb a korábbinál. Azonban nem világos, hogy mennyiben segítheti az ismeretanyagok hatékony bemutatását egy olyan specifikus tudományág esetében, mint a számítástechnika.

Változik a magyar nyelv és irodalom vizsga felépítése is annak érdekében, hogy az értékelés formája jobban illeszkedjen a középiskolai tanulmányokhoz. Magyarból újdonság, hogy a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is helyet kapnak.

A természettudományos tantárgyak (földrajz, kémia, biológia, fizika) esetében saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunka is készíthető, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni. Ilyet kell bemutatni az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra vizsgán is.

Kásler Miklós a Magyar Nemzetnek azt mondta, gyakorlatilag a Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervhez igazították az érettségi követelményrendszert.

Érettségi Budapesten
 
Érettségi vizsga Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI