„Zajlik
A lényeg

Boltban is leadhatják a levélszavazatokat

1/04/2022 14:31

| Szerző: Klubrádió

Éles versengés alakult ki az erdélyi politikai szervezetek között, hogy ki tud több levélszavazatot összegyűjteni.

Április 3-án zárul az erdélyi magyar kettős állampolgárok levélszavazatainak begyűjtése. A választásra regisztrált kettős állampolgároknak a román posta szállította ki a küldeményeket, azonban a válaszborítékok begyűjtése nagyon sokféleképpen zajlik – írja a Telex hozzátéve, hogy a legaktívabb szereplők a szavazatbegyűjtési rendszerben az RMDSZ területi irodái, az Eurotrans Alapítvány és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett Demokrácia-központok.

E szervezetek munkatársai gyakran végeznek terepmunkát, házhoz viszik, majd hozzák el a levélszavazatokat (Van, hogy már kitöltve adják át, és az is előfordul, hogy a nem fideszes szavazatokat megsemmisítik).

Egy, a portál olvasójától kapott fotó tanúsága szerint Sepsiszentgyörgyön olyan plakátokat helyezett ki az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet, amelyekből kiderül, hogy akár a helyi Bertis üzletek pénztárainál is le lehet adni a levélszavazatokat, és itt is megjelenik a „Ne bízza a postára!” üzenet.

Volt olyan aki a postást igyekezett meggyőzni, hogy ne a postára, hanem a Demokrácia Központba vigye be a begyűjtött levélszavazatokat.

Az RMDSZ-politikusok nem ismerik el, hogy volna teljesítendő kvóta a begyűjtött levélszavazatokat illetően, azonban ennek ellentmondanak az esetek, amelyek azt bizonyítják, hogy gyakorlatilag arra kérik az aktivistákat, hogy először az RMDSZ székházakba vigyék a válaszborítékokat, és mindenképpen megpróbálják kiiktatni azt, hogy a román postára adják fel, vagy pedig egyenesen a magyar konzulátusokra vigyék a szavazólapokat a polgárok, pedig végső soron oda kellene eljutniuk.