„Ki
Publicisztika
Le a melltartóval - Dési János jegyzete
Publicisztika

Le a melltartóval - Dési János jegyzete

Csak annyiban érdekes ez az öltözködési rendelet, hogy minden konzervatív diktatúrában akadnak erkölcs-csőszök, akik ilyenkor felhevülnek, eljött az ő idejük. Majd ők megmondják, ki mit hordhat.  Így kezdték a tálibok is, és tessék, milyen szép eredményeket érnek ma már el a divatot illetően.

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete

Pintér Sándor besétál a kormányülésre és közli a főnökével, hogy minden kontroll alatt. Lázár János nyilván szintén ebben a szellemben referál a vasút állapotáról, úgyhogy a Várból nézve minden patent. A valóság megélése marad a mi kiváltságunk.

Képregény – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Képregény – Józsa Márta jegyzete

"Mi lett volna, ha a felvonuláson az akkumulátorgyár píárosai által megrendelt virágköltemény bámulása mellett a publikum egy része képeket láthatott volna teszem azt a Karmelita előtt tüntető diákokról vagy az ukrajnai menekültekről. Na ugye."

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete

A külföldi hírek között elhangzott, hogy Azerbajdzsán politikai menedékjogot ad az elvesztett választások után Magyarországról elmenekült egykori miniszterelnöknek és családjának, a külügyminiszternek és közeli hozzátartozóinak, köztük egy ismert, de már visszavonult válogatott labdarúgónak.

A "megbízható" szövetséges – Hardy Mihály jegyzete

4/04/2024 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Az atlanti szervezet folyosóin az Orbán-kormánnyal kapcsolatban a "megbízható" helyett inkább olyan jelzőket használnak – igaz, egyelőre és szerencsére nem hivatalosan – hogy hitszegő, képmutató meg oroszbarát.

2024. április 04. Esti gyors-részlet (2024.04.04. Hardy Mihály jegyzete)
02:28
00:00

Nem tudom, elgondolkoztak-e mostanában a …biztonságról. No nem a közbiztonságról, mert az egy másik történet, hanem Magyarország biztonságáról, amit történetesen a NATO szavatol és kisebb mértékben a magyar honvédség meg a magyar diplomácia. Ez utóbbi esetében azért komoly kételyek kerülnek elő, akármivel is dicsekszik Szijjártó Péter lélegeztetőgép-ügyi specialista.

Mert hogy a magyar főkülügyér nem kevesebbet állított Brüsszelben, hogy idézem: "…Magyarország büszke és egyben megbízható tagja is a világ legerősebb védelmi szövetségének számító NATO-nak.” Meg ilyet is mondott még: "…megbízható szövetségesek vagyunk, hozzájárulunk a közösségünk biztonságához."

Tartok tőle, hogy a magyar külügyminiszter egészen más újságot olvas, mint a magyarok többsége, már ha a Bem rakparti repülős törzsutas olvas újságot egyáltalán. Tény és való, hogy a NATO tényleg a világ legerősebb és leghatékonyabb nemzetközi szövetsége – immár 75 éve. De hogy a magyar kormány (és fontos megjegyezni, a kormány nem azonos Magyarországgal) nem megbízható szövetséges, az egészen biztos. Az atlanti szervezet folyosóin az Orbán-kormánnyal kapcsolatban a "megbízható" helyett inkább olyan jelzőket használnak – igaz, egyelőre és szerencsére nem hivatalosan – hogy hitszegő, képmutató meg oroszbarát.

Hogyan is lehetne megbízni egy olyan szövetségesben, aki két év alatt féltucatszor találkozik a NATO-ra legnagyobb veszélyt jelentő agresszor állam, azaz Oroszország külügyminiszterével? Miközben az atlanti szövetség másik harmincegy tagjának a számára világos, hogy nagy ívben és demonstratívan el kell kerülni Moszkvát, mint a leprást. Nem oroszgyűlöletből, hanem jól felfogott diplomáciai szolidaritásból és biztonsági érdekből. Ugyan miféle megbízható szövetséges az, aki egy az egyben szajkózza nemzetközi fórumokon is a Kreml retorikáját, aki üres békepárti jelszavakat pufogtat, és közben ott akadályozza a közös és hatékony katonai segítségnyújtást a megtámadott Ukrajnának, ahol csak tudja?! Az ilyeneket nem megbízható szövetségesnek hívják Brüsszelben, hanem bajkeverőnek…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2024. április 4-i adásában hangzott el.