„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Új élet vár – Dési János jegyzete
Publicisztika

Új élet vár – Dési János jegyzete

Tisztelt Bese Gergő Péter! Végre legyél szabad és boldog. Nem muszáj többet hazudnod, magadnak se, a szeretteidnek se, nekünk se, az egyházadnak se. Úgy élhetsz, ahogy jólesik. Meg ha ezért nem járnak állami százmilliók, akkor is jó tud lenni. Próbáld ki!

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete

A szülők, akik éppen készítették elő a gyerek ünneplő ruháját az évnyitóra, arra döbbentek rá, hogy nem csak amit nincs, hanem ahol sincs ünnepelni. Három nappal aztán az iskolakezdés után, amely több száz gyerek számára rémálom lesz egész életükben, kihallgatott az ügyészség egy fiatal nőt, édesanyát, aki valamikor EP-képviselő lévén megpróbálta megakadályozni, hogy a NAV megszállja a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit.

Kadétok – Józsa Márta jegyzete

11/08/2024 06:07

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Ha egy gyermekvédelmi dolgozó nem tud megnyugtató választ adni arra, melyik bárban koktélozza el a százkilencvenezres fizuját, akkor fel is út, le is út? Ha nevelőszülő volt, akkor eresztheti szélnek gyerekeket?

2024. augusztus 08. Útszélen /Józsa Márta jegyzete - 2024.08.08.
03:03
00:00

Kivel él együtt és mióta? Milyen ingatlana, illetve háromszázezer forintot meghaladó ingósága van? Melyik szórakozóhelyet látogatja havi, heti és napi rendszerességgel? Mit gondolnak róla szomszédok?

Az idézett mondatok egy kérdőívből származnak, minden bizonnyal azt gondolnánk, hogy titkosszolgáknak, kémeknek, esetleg politikai csúcsvezetőknek, netán tábornokoknak kell vállalniuk azt, hogy a hatóság számára ennyire átláthatóak legyenek, csökkentvén a nemzetbiztonsági kockázatot. Nos, nagy a tévedés. most éppen a gyermekvédelmi dolgozóknak kell ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kötelezően válaszolniuk.

A papírokat július tizedikén kapták kézhez, egy hónap állt rendelkezésre a kitöltésükhöz, augusztus kilencedike, péntek a leadási határidő. Alapos indok esetén – gondolom, ha valaki nem tud megnyugtató választ adni arra, hogy melyik bárban koktélozza el napi rendszerességgel a havi százkilencvenezres fizuját – kaphat két hét haladékot a válaszra. Ha ezt nem teszi meg, akkor fel is út, le is út, veheti a kalapját, azonnali hatállyal és végkielégítés nélkül ott kell hagynia az állását a gyermekvédelmi intézményben, a nevelőotthonban, ha pedig eddig nevelőszülő volt, akkor eresztheti szélnek gyerekeket. Legalább minden tizedik gyermekvédelmi szakember és nevelőszülő ezt tervezi.

A magyarázat egyszerű, a kormány pénz és szakemberek biztosítása helyett ettől a papírtól reméli, hogy megszűnnek a gyermekbántalmazások, a probléma kipipálva. Ha egy nevelőszülő nem szeretné, ha a rendőrség zaklatná a szomszédait, hogy információkat szerezzen róla, meg hogy bármikor bekukkanthasson a Nagy Testvér a spájzába, hátha talál ott egy-két sört, akkor így járt. Zaciba teheti a háromszázezer forintot meghaladó ingóságát, el is felejtheti azt bevallani, mint némely gondterhelt honatya egy-két budai villát, és irány a nizzai yachtkikötő.

Na de mi legyen a gyerekkel, akik ily módon már sikeresen meg lettek védve a húszéves Suzukiban dölyfölő nevelő szüleiktől? Arról szólnak a szakmai pletykák – amelyeket szokás szerint senki sem cáfol, senki sem erősít meg – hogy majd gyorstalpalón átképzett katonák folytatják a gondozásukat szeretettel. Így legalább az amúgy is az életet nehéz málhával kezdő kölkök iskolásan érezhetik magukat otthon, és otthonosan az iskolákban is, hiszen egy nemrégiben elfogadott törvény szerint bármely ötvenöt év feletti katonát alkalmazni kell a tankerületekben, még akkor is, ha nincs pedagógus végzettsége.

Ideje a gyermekvédelmi törvényt kadétvédelemire átnevezni, és akkor nem is kell tovább gondolkozni. Hogy Weöres Sándorhoz forduljak, mert más abszurdat most nem akarok idézni: Jobbra át, balra át, én masírozok legelöl, temetjük a nagymamát.

Útszélen/Józsa Márta jegyzete
2024. augusztus 8., csütörtök 15.00
 
Forrás: armyshop.com.au