„Klubrádió
Galaxis kalauz

A jó mértékegysége

28/08/2021 12:49

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A bűnök mérhetőségétől a jótékonysági motivációkig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is megvizsgáltuk, mi befolyásolhatja a sportteljesítményeket.

2021. augusztus 25. Galaxis kalauz (2021. augusztus 25., szerda 15:00)
48:02
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A múlt heti adásunkat azzal a beszélgetéssel zártuk, amelyből kiderült, hogy ha építészetről van szó, talán nem is a méretek a legfontosabbak, hanem az arányok. Hogy egy erkély hogyan illeszkedik esztétikailag az egész épülethez, vagy hogy egy nyílászáró harmonikus képet nyújt-e a helyiséghez viszonyítva. A 148. epizódban tovább vizsgáltuk a mérhetőséget, csak egészen más irányból. Az erkölcsi relativitásról, a tetteink milyenségének egymáshoz való méricskéléséről beszélt Réz Anna. Az erkölcsfilozófus hangsúlyozta, hogy a kérdésfelvetés, miszerint össze lehet-e mérni jó tetteket egymással, vagy éppen meghatározhatjuk-e, hogy egyik bűncselekmény súlyosabb-e a másiknál morális értelemben természetesen elméleti. Nem csak, hogy mérőszám, mérőegység nem létezik ehhez, de az erkölcsfilozófia sem próbálkozott eddig valamilyen univerzális rendszert kitalálni, amely segítene ebben. A lehetetlenben.

Réz Anna Fotó: Facebook/Réz Anna
 

Vannak persze olyan területek az életben, amelyekben mérhetőek az eredmények. Ilyen például a sport világa. A folytatásban arról volt szó, milyen hatással lehet a teljesítményre az elért pontszámok ismerete, és hogy hogyan befolyásolhatják egymást a sportolók. Kovács Réka sportpszichológussal többek között arról beszélgettünk, hogyan segíti az edző és a pszichológus együttesen a sportolót teljesítményének növelésében.

Labdarúgó Bajnokok Ligája
Bern, 2021. augusztus 17. Peter Stöger, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője és az egyik játékos, Zeljko Gavric a berni Wankdorf stadionban 2021. augusztus 17-én, egy nappal a Bajnokok Ligája-selejtezője negyedik fordulójának Young Boys - Ferencváros mérkőzése előtt. MTI/EPA-KEYSTONE/Peter Klaunzer
 

Ahogy egyik sportoló a másikat kiemelkedő eredményével ösztönözheti egy magasabb pontszám elérésére, úgy lehetünk mi is hatással egymásra a mindennapokban. Egy mások számára is látható és elérhető jótékonysági kezdeményezés például sokakban kelti azt a vágyat, hogy maga is csatlakozzon. Holczer Nagy Emese, a Heti betevő egyik alapító tagja arról mesélt a műsorban, nyolc évvel ezelőtt hogyan indult ételosztó akciójuk, és hogy milyen indíttatással vesznek részt a munkájukban újabb és újabb önkéntesek. Hozzátette, ma már van olyan segítő tagjuk, akinek egykor ők segítettek.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2021. augusztus 25., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes