„Klubrádió
Esti gyors

Jobbak vagyunk, mint a kormányunk – Selmeci János jegyzete

19/08/2021 23:38

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Optimista álmodozás a magyar társadalomról.

2021. augusztus 19. Esti gyors-részlet / Selmeci János jegyzete - 2021.08.19.
02:06
00:00

A magyar társadalom nagyrészt „jobb” és elfogadóbb emberekből áll, mint a magyar kormány – ez a gondolat akkor jutott az eszembe, amikor olvastam a kutatásról*, ami szerint a magyar futballszurkolók többsége elfogadná, ha egy válogatott játékos coming outolna, még a Fidesz-szavazók többsége sem problémázna azon, ha kedvenc csatára történetesen meleg lenne.

A dolog persze árnyalt, hiszen az elutasító több mint 40 százaléknyi válaszadó is rengeteg – viszont biztosan kevesebb, mint húsz éve lett volna – meg persze az is igaz, hogy ha a coming out megtörténne, a korábban elutasító álláspontot képviselők egy része bizonyosan rájönne, hogy a kedvenc csatáruk góljainak még mindig ugyanúgy tud örülni.

A gyűlöletkeltésben rendkívül profi magyar kormány persze tud ártani a magyar lelkeknek – bár szerintem a gyermekvédelminek hazudott homofób népszavazás bukás lesz –, de azt a néha meg-megtorpanó fejlődést, amin keresztül Magyarország végül egy jobb hely lesz majd mindenkinek, nem fogják tudni megállítani, húsz év múlva pedig már nem is fogjuk érteni, hogyan lehetett 12+x évig ilyen kormányunk. Ehhez persze az is kell, hogy az ország két fele megtanuljon tartósan együtt élni, függetlenül attól, hogy ki nyeri majd meg 51 százalékkal a következő választást.

Az afganisztáni krízisre az első magyar kormányzati reakció nagyjából az volt, hogy hozzánk aztán menekült ne jöjjön, pedig szerintem ha megkérdezzük az úgynevezett átlagos magyar választót, hogy segítsünk-e annak a fiatal síita nőnek, aki gyerekeivel együtt azért menekül Európa felé, mert a férje tolmácsként segítette a NATO-erőket, na meg mert nem szeretne egy szobába zárva élni, akkor szerintem az úgynevezett átlagos magyar választó azt mondaná, hogy persze, segítsünk neki.

A nagy optimizmusomban egy pillanatra elképzeltem, ahogy Orbán Viktor kiáll, és ellenfelei, valamint a sajtó legnagyobb meglepetésére azt mondja, hogy Magyarország együttérez az afgán menekülőkkel és kész befogadni mondjuk ötszáz embert közülük.

Most pedig befejezem az álmodozást.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2021. augusztus 19-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.