„Zajlik
Esti gyors

Karácsony jegelné a helyettese megválasztását, amíg az új képviselők meg nem értik, hogyan működik a főváros

30/09/2024 23:18

| Szerző: Klubrádió

Nincs olyan kombináció a főpolgármester-helyettesek személyét illetően, aminek lenne elegendő támogatottsága az új közgyűlésben, se Vitézy Dávidnak, se Kiss Ambrusnak, se a párosuknak nincs tizenhét támogató szavazata, ezért ezt a választást  egyelőre hagyná Karácsony Gergely főpolgármester. A politikus a Klubrádiónak azt is mondta, a leendő frakciók eddig ismertté vált javaslatainak nagy többségét támogahatónak gondolja, de vannak jogosultságai, amelyekről nem hajéandó lemondani.

2024. szeptember 30. Esti gyors - részlet 2024.01.30. Karácsony Gergely
10:29
00:00

Munkaterápiával próbálna olyan helyzetet kialakítani az új fővárosi közgyűlésben Karácsony Gergely főpolgámester a helyettese megválasztásáról a napokban folytatott viták után, hogy októbertől is működőképes legyen Budapest, a mellé választandó tisztségviselő megválasztását pedig halasztaná.

Bizonyos személyi kérdéseket ugyanis az új közgyűlés az október 4-re tervezett alakuló ülésen szerinte a jelen állapot szerint nem tud meghozni, mert nagyon sok új tag érkezett, és nagyon sok pártpolitikai szempont vetül a közös munkára. Nincs olyan kombináció a helyettesek személyét illetően, aminek lenne elegendő támogatottsága, se Vitézy Dávidnak, se Kiss Ambrusnak, se a párosuknak nincs tizenhét támogató szavazata az új fővárosi közgyűlésben. „Bármilyen konstrukcióban is szeretnék főpolgármester-helyetteseket ajánlani a közgyűlésnek, az egyeztetések alapján úgy tűnik, senkinek nincs meg a megfelelő számú szavazata, így szerintem jegeljük ezt a témát.”  Érdemes szerinte ezen egyelőre túllépni, nem szeretne zen feszülni, mert most, mint fogalmazott, ha Jézus Krisztust jelölné, azt sem választaná meg az új közgyűlés.

 
Karácsony Gergely főpolgármester
Forrás: /Facebook
 

Karácsony szerint először más feladatokat kellene elvégezniük, például megalkotni a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), bizottságokat választani vagy tanácsnokokat, akik egyes szakterületekért – például az átláthatóságért vagy az akadálymentesítésért – felelnek a közgyűlésben. Úgy tűnik, hogy ez lesz az első lépés abba az irányba, hogy a fővárosi önkormányzatot ne pártpolitikai küzdőtérként, hanem munkahelyként értelmezzék. A közgyűlésbe újonnan bekerült Tisza Párttól és annak vezetőjétől, Magyar Pétertől azt várja, hogy „ne abban éljék ki a politikai arcélük megmutatásának lehetőségét, hogy elmondják, mi ne legyen, meg ki ne legyen, hanem vegyenek részt aktívan a város alakításában”. Karácsony azt várja, hogy ha a Tisza helyettest még nem is, de legalább tanácsnokokat adjon Budapestnek, például az akadálymentesítési ügyekhez, ahogy arról Magyar Péternek személyesen is érvelt. „Kezdjük el kicsiben, és aztán meglátjuk, hátha nagyobb dolgok is működnek.”

Hozzátette, reméli, egy kicsit nyugodtabb időpontban, amikor a képviselők már jobban megérzik a fővárosi közgyűlés működését, és jobban értik, milyen szempontok merülnek itt fel, akkor talán újra neki tudnak futni a főpolgármesterhelyettes-választásnak, és a közgyűlési munka megkezdése után sikerül kicsit több közös pontot találni, miután az elmúlt hónapokban, úgy tűnik, ennek nem volt esélye.

Szerinte amúgy nincs nagy baj, nem kell túlaggódni ezt, mert messze nem a személyi ügyek a legfontosabbak. Bár jobb lett volna, ha már az elején meg tudják ugrani ezt a kérdést, most úgy tűnik, még nem tudják. Nyilván a törvényi kötelezettség miatt kell majd, hogy legyen egyszer főpolgármester-helyettes, de ha a közgyűlés nem tudna választani, akkor a kormányhivatal majd kijelöl valakit – jegyezte meg.

Karácsony szerint az szmsz kapcsán az új közgyűlés leendő frakciói részéről érkezett javaslatok nagy részét támogathatónak gondolja, így vannak olyan jogkörök, amelyeket a kovidjárvány, majd az ukrajnai háborús helyzet miatt vett magára, és most nagyon szívesen visszaad. Vannak azonban olyan jogkörök is, amelyek azért vannak nála, mert az ő „anyukáját szidják”, ha bizonyos dolgok a fővárosban nem történnek meg – fogalmazott Karácsony, aki szerint azonban ezekben a kérdésekben is meg fognak tudni állapodni. Ahogy nyitott arra is, hogy ha találnak jobb vezetőket a fővárosi cégek élére, akkor cseréljenek.  Azokat a sommás, a valósággal teljes mértékben ellentétes helyzetleírásokat, pártpolitikai kinyilatkoztatásokat azonban, hogy a fővárosban minden rosszul működik, nem tudja komolyan venni, és elfogadni. „Beszéljünk a részletekről, beszéljünk a lényegről, Budapest működéséről” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, aki egyúttal kijelentette, azoknál a cégeknél, amelyek esetében a közgyűlés igazgató tanácson keresztül gyakorolja a tulajdonosi jogait, övé a politikai felelősség, tőle várják a szavazók, hogy ezek jól működjenek, ezért meg akarja őrizni a jogosítványait. Egyébként ezekből a cégekből van kevesebb, a túlnyomó többségénél továbbra is a fővárosi közgyűlés nevezi ki vagy menti fel a cégvezetőket főpolgármesteri javaslat alapján, ahogy azt a törvény előírja.

A főpolgármester-helyettes megválasztásáról folyó vitáról, és a Tisza Párt budapesti elképzeléseiről Magyar Péter, a szervezet elnöke is nyilatkozott a Klubrádiónak, ő többek közt arról beszélt, mindenféle verbális konfliktus ellenére kompromisszumra törekszik, ez szerinte a következő hetekben meg is fog születni. Nincs benne sérelem. 

Az interjút a cikk tetején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Karácsony Gergellyel
2024. szeptember 30., hétfő 18.30
riporter: Dési János