„Zajlik
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 50. epizód

17/09/2024 11:11

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában hazatértünk, és az eredeti, védjegyes amerikai hippivilágot felváltotta, egy amolyan szocialista hippiség. Az állam által jóváhagyott, hímzett blúzokban és trapéz farmerben formát öltött, ellenőrzött szabadság.

2024. szeptember 14. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. szeptember 14., szombat 13:30)
26:02
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Miután a korábbi három adásban a Hairt, és az akkori Egyesült Államokat megvizsgáltuk, és picit bele is vesztünk abba a világba, most visszatértünk Magyarországra. Egészen pontosan, egyelőre csak hazalátogattunk, hiszen sorozatunk nem itt ér véget.

Az adásban összefoglaltuk azt a néhány évtizedet, amely azóta telt el, hogy képzeletbeli utazásunk során utoljára hazánkban jártunk. Akkor A vörös grófnő című filmen keresztül mutatta be Paár Ádám történész-politológus, hogy nálunk milyen ütemben, és minek hatására fejlődött tovább a liberalizmus.

Andrássy Katinka, Károlyi Mihályné
 
Andrássy Katinka, a Vörös grófnő l
John Quincy Adams, osztrák származásű festő 1918-as művének részlete
 

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa az 50. részben két magyar film átélhetőségéhez készítette elő a terepet elemzésével. Illetve az alkotásokat felhasználva kezdte értelmezni a korszak eseményeit. Paár Ádám segítségével nem csupán a liberalizmus változását vizsgáltuk meg – nem mellesleg már a rendszerváltás korát is érintve –, hanem azt, is, hogy az egyes évtizedekben mire használták, hogyan találkoztunk vele a mindennapokban, és milyen volt az éppen aktuális megítélése a politikusok, és az állampolgárok részéről.

Paár Ádám történész-politológussal a következő adásban maradunk Magyarországon, hogy további, a korszakra jellemző részleteket tisztázzunk, majd lassan ráforduljunk az első illusztrációnak szánt filmünk elemzésére.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: A mini együttes 1970-ben a Bem rakparton. Forrás: Fortepan/Rubinstein Sándor

Hangosfilm – Mozgóképizmus
20245.09.14., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes