„Zajlik
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 48. epizód

1/09/2024 15:34

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában folytattuk az 1960-as évekbeli Egyesült Államok társadalmának elemzését. Bemutatva azokat a változásokat, amelyek a hippi kultúra kialakulásához vezettek.

2024. augusztus 31. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. augusztus 31., szombat 13:30)
25:16
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Ahogy az előző héten, úgy ez alkalommal is Milos Forman kultikus műve szolgált illusztrációul a beszélgetésünkhöz. Paár Ádám történész-politológus mielőtt a Hair-ben ábrázolt fiatalok motivációit, illetve a korszellemet vizsgálta volna, időben visszavitte a hallgatókat a harmincas évekbe, hogy azon politikai folyamatok kezdetét is bemutassa, amelyek a hatvanas években tetőztek.

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a 48. részben a karakteres történelmi korszak személyes felelősségeiről is beszélt. Valamint megvizsgálta, milyen következményekkel járhatott volna, ha Kennedy-nek kellett volna szembenéznie az elnöksége idején a vietnámi háborút megelőző problémákkal.

 
Amerikai katonák VietnambanForrás: Wikipédia
 

Kiemelte, habár az aktuális elnök, Lyndon B. Johnson több szociális alapú intézkedést hozott, ezeket mind beárnyékolta a vietnámi háború. Az emberéletek sokaságát követelő megszállási kísérletről utólag már nyilvánvaló, hogy felesleges, sőt káros volt. A kezdeményezés oka lényegében jelzés értékű volt a hidegháború idején.

A műsorból az is kiderült, hogy az ekkor sorkatonai szolgálatra kötelezett fiatalok más-más ideológiák mentén vettek részt a harcokban, vagy tagadták meg azt. A történész kiemelte a kisebbségek helyzetét a háborús viszonyok között. Bemutatta a származásból fakadó identitást erősítő csoportok létrejöttét, valamint a hazatérők generálta következményeket.

Paár Ádám történész-politológussal a következő adásban folytatjuk a beszélgetést. Maradunk az Egyesült Államokban, és az 1960-as évek társadalmi átalakulásának fontosabb pontjait már ismerve, rátérünk a Hair című musical történelmi szempontú elemzésére. Átnézzük a műben ábrázolt jelenségek és figurák hitelességét.

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. augusztus 31., szombat 13.30.
szerkesztő-műsorvezető: Tímár Ágnes