„Zajlik
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 46. epizód

18/08/2024 15:44

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában pontot tettünk Che Guevara történetének a végére, egyben tovább is léptünk, hogy a dél-amerikai liberalizmus kialakulásának elemzését lezárjuk, mivel hamarosan továbbállunk.

2024. augusztus 17. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. augusztus 17., szombat 13:30)
25:54
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az aktuálissal együtt ez volt a negyedik adás, amelyben A motoros naplója című roadmovie-t illusztrációnak használva vizsgáltuk a liberalizmus fejlődését Latin-Amerikában, valamint végigkísértük Ernesto Guevara-t személyiségváltozásán.

Paár Ádám történész-politológus mostanra összefoglalta Guevara előéletét. A motoros naplója című film a még 24 éves orvostanhallgatót ismerteti meg a nézővel. Egy olyan idealista fiatalt, aki egy szekuláris gondolkodású, liberális család tagja volt, és azzal a céllal vág neki jó barátjával két keréken a túrának, hogy keresztül-kasul beutazva a kontinens déli részét, eljusson egy leprások lakta helyre, hogy őket gyógyítsa.

Az út azonban nem várt tapasztalatokat hoz a számára. Az addig szinte burokban élő Ernesto Guevara először találkozik nyomorral, szegénységgel, és először kell megkérdőjeleznie az általa ismert világrendet.

Paár Ádám mostanra bemutatta miként lett Guevara azzá a forradalmárrá, akinek az egész világ megismerte.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa az egyre inkább radikalizálódó Che Guevara története mellett a terület 20. századi átalakulását is vizsgálta. A helyszín, a korszak, az állampolgárok helyzete, azok viszonyulása az őslakos indiánokhoz és hasonló, a környezetet lefestő témákat elemzett. Elmondta, hogy a forradalmárt Európa és Észak-Amerika nagy része nem különösebben érdekelte. Azok politikai viszonyaiból nem kívánt tanulni. Dél-Amerikai utazásainak összefoglalásán keresztül arra mutatott rá a politológus, hogy az eszme országonként eltérő változatban valósult meg.

A 46. részben még követte a forradalmár útját, de hamar tovább haladt időben, hogy elmagyarázza, miként fért meg a mély vallásosság és a Che Guevara kultusz, valamint a kommunizmus és a liberalizmus Latin-Amerikában.

A következő adásban észak felé vesszük az irányt, és egy igazi musical klasszikus adja a ritmusát a beszélgetésünknek. A dolog igazi különlegessége, hogy egy kelet-európából érkezett rendező keltette életre az egyik legamerikaibb történetet, és vált egy csapásra ismertté a nyugati világban is. Milos Forman már Csehszlovákiában forgatott műveivel is bőven népszerű volt a régióban, de az adódó alkalmat megragadva Amerikában is próbára tette tehetségét. Az eredmény, totális siker lett. Hiszen a következő héten elemzendő Hair után még jó néhány sztorit álmodott vászonra, és néha ő maga is kamera elé állt.

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. augusztus 17., szombat 13.30.
szerkesztő-műsorvezető: Tímár Ágnes