„Zajlik
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 47. epizód

25/08/2024 17:07

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában Észak-Amerika felé vettük az irányt, és egy igazi musical klasszikus, Milos Formantól a Hair adta a ritmusát a beszélgetésünknek. Paár Ádám történész-politológus az 1960-as évekbeli Egyesült Államok átalakuló társadalmát elemezte.

2024. augusztus 24. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. augusztus 24., szombat 13:30)
25:22
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Milos Forman korai műveivel már Csehszlovákiában sikeres és elismert volt, de mégis elölről kezdte felépíteni rendezői karrierjét az Egyesült Államokban. Egy vérbeli amerikai sztorival mutatkozott be – ha csupán felületesen tekintünk a musicalre. Hiszen bőven találni analógiát a Hairben is ábrázolt lázadó fiatalok céljai és módszerei és a szocialista országok szigorú rendszere elleni kiállások között.

Utóbbi természetesen akkor még nem hajolt meg a hangos többség akarata előtt, az Egyesült Államok viszont igyekezett az adott körülmények között demokratikusan reagálni a helyzetre. Az említett körülmények egyike a politikailag aktív, és feltűnően nagyszámú fiatalság véleménynyilvánítása.

 
Jelenet a Hairből, a középen a Berger nevű karaktert alakító színész, Treat Williams 
 

 

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a 47. részben a hippikorszakról, az antirasszista megmozdulásokról és a vallásszabadságról is beszélt. Vagyis olyan jelenségekről, amelyek már a múlt század közepén társadalomszervező erővel bírtak, és a sorozatunk központi témájának, a liberalizmus ki-, illetve ebben az esetben már átalakulásának fontos tényezői.

A beszélgetésből kiderült, egyáltalán nem lenne meglepő, ha a remake-ek korában a Hairt is újra vászonra vinné valaki. Paár Ádám szerint jelenleg annyi hasonlóságot mutat a világ az 1960-as évek időszakával, hogy a mai közönség is abszolút tudna azonosulni a történettel. Hozzátette, az 1979-es alkotás már elég távolról tudja vizsgálni a lecsengőben lévő hippikultúrát, így kellő tanulsággal szolgál a történet. Még ha a behívóégetésnél konkrétabb politikai utalás nem is található benne, a korszak jellemző hangulata, és személyes problémái annál inkább megjelenik.

Paár Ádám hangsúlyozta, hogy ez a Lyndon B. Johnson elnöksége alatti időszak, elsősorban a véletlennek köszönhetően fordult a feje tetejére. Ehhez három tényező elegendő is, mondta el. A második világháború után született emberek akkorra már egyetemista korúak voltak, mi több, éltek is a tanulás jogával. Felszólaltak, tüntettek, ha kellett. A második tényező a polgárjogi mozgalmak megjelenése és felerősödése. A harmadik pedig maga a vietnámi háború.

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. augusztus 24., szombat 13.30.
szerkesztő-műsorvezető: Tímár Ágnes