„Zajlik
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 51. epizód

22/09/2024 13:29

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában Magyarország 20. századi rendszer- és korszakváltásait, valamint a liberalizmus ezek nyomán bekövetkezett változatait hasonlítjuk össze. 

2024. szeptember 21. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. szeptember 21., szombat 13:30)
25:28
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám
történész-politológus az 1960-as évek Magyarországán felbukkanó liberalizmust ábrázolta a megelőző és a későbbi időszakok elemzésével.

Természetesen a nevezett korszakban tapasztalt, némileg csökkent szigort is bemutatta. Ennek ismerete ugyanis közelebb vitt példának szánt filmünkhöz, a Falakhoz.

 
A műsorban szóba került Ralf Dahrendorf német szociológus, filozófus, liberális politikus (a képen 1980-ban, forrás: Library of the London School of Economics and Political Science / Wikipedia)
 

Az 1920-astól az 1990-es évekig követtük nyomon a fordulópontok eredményeit. És nem csupán az időbeli eltérések közötti esetleges különbségekről beszélgettünk, vagyis a liberalizmus egyes korokra jellemző változatainak elemzése mellett arra is kitértünk, hogy más országokhoz képest mi mennyire voltunk lemaradva akkor.

Továbbá az is kiderült az adásból, hogy nem mindegy, hogy az ország mely területein, milyen sorrendben, és minek apropóján mutatkozik be az eszme az ő valódi vállalásaival. Ennek példájaként beszélgettünk arról, hogy a rendszerváltás kezdetén alakult liberális pártok valószínűleg hibásan csupán az általuk képviselt eszmét tekintették a politikai programjuknak.

 
Rendszerváltás Magyarországon,
Budapest, Szabadság tér, 1989. március 15., kép: Derzsi Elekes Andor / Wikimedia Commons
 
 

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa az 51. részben többek között azért is vizsgálta a liberalizmust általános értelemben, az egyes korokban, mert meggyőződése, hogy az ország lakossága félinformációkkal csapja be magát, vagy bevallottan nem látja át a hazai liberális politizálást, és az eszme képviselte értékeket.

Paár Ádám történész-politológussal a következő adásban folytatjuk a beszélgetést, habár a korszaktól –, amelyben az illusztrációnak, illetve segédanyagnak használt Falak című film megszületett – igencsak távol kerültünk időben. A részletes áttekintés azonban hozzájárul a film és az akkori politikai klíma pontosabb megértéséhez – egyeztünk meg erről a szakértővel.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. szeptember 21., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes