„Zajlik
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Meseautótól a KRESZ-pályákig

29/06/2024 17:28

| Szerző: Gyürke Kata

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Emlékeznek a Horch 780-as nyitott tetejű kabrióra? A "muzsikáló" autóra?  A június 21-i Ötösben Barkóczi Janka filmtörténésszel az éppen 90 évvel ezelőtt forgatott Meseautó történetéről beszélgettünk, majd Fodor Annamária, színész mesélt arról, hogy hogyan válik egy színházi előadás kortárs irodalommal foglalkozó YouTube-csatornává. Ezt követően dr. Miklósi Ádám etológust faggattuk az etorobotikáról, majd Gulyás Anikó, közlekedéspedagógus válaszolt Murányi Tünde és Kálid Artúr kérdéseire.

2024. június 21. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. június 21., péntek 10:05)
91:51
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

 
Meseautó (1934)
 
Perczel Zita és Törzs Jenő
 

1934 nyarán, a gazdasági világválság mélypontján forgatták Gaál Béla rendezésében, Perczel Zita és Törzs Jenő főszereplésével, valamint a kor legnagyobb komikusainak, Kabos Gyulának, Gombaszögi Ellának, Gózon Gyulának, Berky Lilinek, Tolnay Klárinak szereplésével a máig egyik legnépszerűbb magyar filmet, a Meseautót. A bemutatót december közepén tartották meg a Fórum Filmszínházban, Budapest legelőkelőbb filmszínházában, a mai Puskin mozi helyén. A film azonnal hangos siker lett, és hetekig le sem került a műsorról. Kultúrtörténete igazán érdekes, filmtörténeti szempontból legalább annyira, mint nőtörténetiből, hiszen itt lépett színre először a nagyvárosi dolgozó nő. Mind erről Barkóczi Janka filmtörténész, a Filmarchívum kutatója mesélt a Klasszikusok újratöltve rovatunkban, megismerhettük a híres autó legendáját, és "repültünk a mesék kocsiján."

 
Barkóczi Janka, Murányi Tünde és Kálid Artúr
 
Ötös 2024. június 21.
Fotó: Gyürke Kata
 

A következő, igazán jókedvűre sikerült beszélgetésben arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan válik egy színházi előadásból YouTube-csatorna, méghozzá kortárs irodalommal foglalkozó csatorna? Fodor Annamária színész, a Kortalan Kortárs Társulat alapítója válaszolt Murányi Tünde és Kálid Artúr kérdéseire.  

 
Fodor Annamária és Murányi Tünde
 
Ötös 2024. június 21.
Fotó: Gyürke Kata
 

Ezután visszatérő vendégünktől, dr. Miklósi Ádám etológustól, az ELTE TTK Biológiai Intézetének vezetőjétől kérdeztük meg, hogy mi fán terem az etorobotika? Konkrétabban, a kutyák viselkedése hogyan kapcsolódik a robotikai kutatásokhoz? Egyáltalán, lehetséges, hogy egyszer a négylábú kedvenceinkre fognak emlékeztetni a robotok?

 
dr. Miklósi Ádám, Murányi Tünde és Kálid Artúr
 
Ötös 2024. június 21.
Fotó: Gyürke Kata
 

Abban valószínűleg sokakkal egyetérthetünk, hogy a biztonságos közlekedéssel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni. De hogyan lehet megtanítani erre a gyerekeket? Gulyás Anikó közlekedéspedagógus részletesen válaszolt a kérdéseinkre.

 
Gulyás Anikó, Murányi Tünde és Kálid Artúr
 
Ötös 2024. június 21.
Fotó: Gyürke Kata
 

A teljes adást a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. június 21., péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata