„Zajlik
Esti gyors

Orbán Balázst külügyminiszternek! - Selmeci János jegyzete

27/09/2024 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Nemcsak, hogy nem kell, nem is szabad következetesen gondolnia valamit a világról, mert mi van, ha a Fidesznek valami más a jó, mi van, ha miniszterelnök úr hirtelen valami mást gondolt.

2024. szeptember 27. Esti gyors - részlet l Selmeci János jegyzete 2024.09.27.
02:16
00:00
„Mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki” – részlet az Alaptörvény preambulumából.

„Nem beszélhetjük le az ukránokat arról, hogy harcoljanak, ha egyszer harcolni akarnak”  – részlet Orbán Viktor, Mandinernek adott 2023-as interjújából.

Orbán Balázsból nem lesz külügyminiszter, pedig bizonyította alkalmasságát. A saját elveivel, Magyarország érdekeivel, és a kimondott szavak hazánk számára hátrányos következményeivel mit sem törődve mondta ki a párt egyik legfontosabb üzenetét; azt, hogy Zelenkszij ukrán elnök és vele együtt az egész nyugati szövetség felelőtlen hülye, és kizárólag mi vagyunk helikopter. Pontosan ezt is várják tőle, kár, hogy közben sikerült lehülyéznie az 1956-os forradalom áldozatait is, pech.

A politikai igazgató mondata valószínűleg azért ment át nem csak a vele trécselő mandineres kollégán, hanem a szerkesztőkön, sőt a miniszterelnökség a felvételt esetleg ellenőrző munkatársán is, mert stimmelt; mindenki egy barom, miniszterelnök úrnak pedig igaza van, semmi egyéb nem számít.

Pedig a politikai igazgató bizonyosan tudja, mert olvasott, okos ember, hogy a háborúért Putyin a felelős, hogy a kormány „békepárti” álláspontjának nincs értelme, pontosabban nincs másik fele, az ukrán elnök pedig aligha dönthetett volna másképpen hazája függetlenségének, értsd szuverenitásának feladása nélkül, mint ahogy döntött. Tudja, de nem tudhatja, nemcsak, hogy nem kell, hanem nem is szabad következetesen gondolnia valamit a világról, mert mi van, ha a Fidesznek valami más a jó, mi van, ha miniszterelnök úr hirtelen valami mást gondolt. Az, hogy Orbán Balázst még 1956 általa is nyilván mélyen tisztelt emléke, és Magyarország biztonságának védelme sem zavarta össze abban, hogy megfeleljen a párt irányvonalának, tökéletes bizonyítéka annak, hogy kiváló fideszes külügyminiszter vált volna belőle.

De Orbán Balázsból nem lesz külügyminiszter, talán politikai igazgató sem. Mert hibázni, a miniszterelnököt magyarázkodásra késztetni nem szabad. Szurkolok neki, hogy egy egyetemi kutatóintézetben helyezkedhessen el, ott tényleg nagy szükség van olvasott, okos emberekre.

És ott lehetnek elvei, ideológiai meggyőződése is. Talán halványan még emlékszik rá, milyen jó is az.

Selmeci János jegyzete a szeptemer 27-i Esti gyorsban hangzott el, a fenti lejátszóra kattintva meghallgathatják.