„Zajlik
A lényeg

A kis benzinkutak beperlik a magyar államot

2/05/2022 14:52

| Szerző: Klubrádió

A múlt héten meghosszabbított árstop miatt tömegével mehetnek csődbe a lassan fél éve veszteséges kisebb, nagyrészt családi vállalkozásként működő benzinkutak. Közülük ötven már biztos beperli az államot, eddig ennyien csatlakoztak a csoportos perhez – írja a Szabad Európa.

A csoportos perben lévő kutak szerint jogsértő, hogy az üzemanyag-értékesítők kötelesek működtetni a kutakat veszteség árán is, szünetelés esetén pedig versenytársaik veszik át az üzemeltetést.

"Jövő héten alkotmányjogi panasszal élünk és ezzel párhuzamosan eljárást indítunk a magyar állammal szemben Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál” – mondta lapunknak Karsai Dániel ügyvéd, a kutasok képviselője.

Az ügyvéd szerint mivel a benzinkutaknak minden egyes eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik, ez sérti a jogos várományukat és a tulajdonjogukat. "Ezt a válságot nem az állam kreálta, viszont a krízis anyagi terheit a benzinkutasoknak kell viselniük. Semmilyen valódi kompenzációt nem kapnak, a literenkénti húszforintos állami támogatás sem fedezi a veszteségeiket” – mondta.