„Zajlik
A lényeg

A lengyelek elleni győzelemmel búcsúzott a magyar válogatott a vb-selejtezőktől

15/11/2021 22:41

| Szerző: Klubrádió

Schäfer fejesére még válaszolt Swiderski, Gazdag bombájára viszont már senki, a magyar válogatott 2-1-re nyert világbajnoki selejtezőn Varsóban. Csakhogy ezzel a győzelemmel se sikerült előrébb végezni a csoport 4. helyénél. Ez a sorozat az albánok elleni két vereségen ment el.

A két csapat emlékezetes meccset játszott az első körben, amikor 2-0-ra és 3-2-re is vezetett a magyar válogatott, majd jött a világ jelenlegi legjobb középcsatára, Lewandowski, és talált be a végén, így lett 3-3 (a Bayern sztárja azt a tételt is bizonyította, hogy a mieink koncentrációja a 80. perc után sokszor visszaesik).

Tét már nem igazán volt, legjobb esetben a harmadik helyet szerezhették volna meg a mieink, de ehhez minimum döntetlen kellett volna a minket kétszer legyőző albánok ellen Andorrától, és persze ez esetben győzelem Varsóban. A Rossi-csapatból ezúttal kimaradt Botka, Vécsei, Gazdag és Szoboszlai, helyettük Fiola, Nagy Zsolt, Schäfer és Varga Kevin került a kezdőbe. A lengyeleknél az említett Lewandowski mellett több topligás játékos is pihent, szinte B-csapattal álltak ki.

A két csapat eddig 33 meccset játszott egymással, a mérleg 20 magyar győzelem és 5 döntetlen mellett 8 lengyel siker. Viszont az 1987. szeptember 23-a óta lejátszott kilenc meccsen mindössze egyszer nyertünk. A FIFA-eltiltás miatt hivatalosan nem lehettek kint magyar szurkolók, de azért a lengyeleknek járó jegyekből sikerült szerezniük néhányat.

A meccs első feljegyezni valója az volt, hogy Nagy Zsolt akasztotta Dawidowiczot, és kapott érte sárgát. Kisebb lengyel lehetőségek jöttek a 10. perc után, előbb Moder beadásából lőtt elcsúszva Piatek és mentett Lang, majd Szalai Attila passzolt ellenfélhez, de a lövés előtt odaért Schäfer és elpöckölte a labdát. Ziccerig jutottak a lengyelek a 19. percben: eladott labdával Bednárek indult meg, a debütáló Cash beadása után Bednarek lőhetett volna közvetlen közelről, de Dibusz védett. A mieink szögletig jutottak a 28. percben, de egy-két jónak tűnő beadáson kívül nem alakult ki komolyabb veszély a lengyel kapu előtt, nyugodtan csordogált a meccs.

Labdarúgás - Európai vb-selejtező - Lengyelország - Magyaro
 
Szalai Ádám, Schäfer András , Nagy Zsolt és a lengyel Karol Linetty, Matty Cash és Jakub Moder a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Lengyelország - Magyarország mérkőzésen a varsói Nemzeti Stadionban 2021. november 15-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

Épp ezért is volt meglepő, amikor a magyar válogatott vezetést szerzett a 37. Percben: egy szabadrúgást a lengyel Puhacz csúsztatott meg rosszul (magyar szempontból tökéletesen), de Schäfernek pont jó lett, aki közelről befejelte, 0-1. Kisebb balhé alakult ki a 40. percben a magyar kapunál, amikor Fioláról pattant a labda a kapura, Dibusz védte, de összeütközött Piatekkel. Majd egy perccel később Klich durván megrúgta Schäfert, jött is a megérdemelt sárga. Aztán Schön is megkapta a maga lapját, egy elvétett labda után húzta vissza Linettyt.

Kettőt cseréltek a lengyelek, akik füttyszóval mentek be a szünetre. Józwiak és Zielinski jött be, Cash és Moder le. Piatek-lövéssel és Dibusz-védéssel kezdődött a második félidő, majd Varga Kevin is kapura lőtt, de simán fogta Szczesny. Az 53. percben aztán megint a Juventus kapusa volt munkában, Schön lövését védte vetődve, a Varga kipattanót föléküldte. Két perccel később Schön beadása után tisztázott Szczesny. Tegyük hozzá, előtte Nego adott be rosszul, az nagy helyzet lehetett volna. Puhacz is besárgult Schönnel szembeni durvasága miatt. Majd utóbbi önzőzött el egy jó lehetőséget.

És ezt megbüntették a lengyelek, egy szöglet után Bednarek visszafejelt labdája Szalai Attila kezéről pattant Swiderski elé, aki a jobb sarokba fejelte, 1-1. A Fenerbahce védője sárgát is kapott a 63. percben, majd jött Milik és Frankowski a lengyeleknél Piatek és Linetty helyére. Nálunk Varga Kevint váltotta Gazdag még a gól előtt. Nem volt annyira baráti a meccs, a 69. percben Kedziora pakolt oda Schönnek, szintén sárgát érően. Sokat faragták a Dallas támadóját, aki helyett a 72. percben érkezett Kiss Tamás. Ekkor már egyértelműen a lengyelek irányították a meccset.

Gazdag Józwiak megtaposásáért kapott sárgát, és ezt egy borzalmas beadás követte. Aztán Milik találta el könyökkel Nagy Zsolt arcát, de a játékvezető nem látott kivetnivalót a dologban. A 80. percben Fiola szerzett labdát az ellenfél térfelén, Schäfer tette le Kissnek, aki tökéletesen tette középre a második hullámban érkező Gazdaghoz, aki óriási gólt lőtt, 1-2! Szczesnynek esélye sem volt. Jó kiugratást kapott Nagy Zsolt a bal szélen, de a lengyel kapus kifutott és ugyan összeütköztek, de nem tudott ziccerben kilépni a magyar védő. Paulo Sousa közben az ötödik cseréjét is kihasználta. Lang komoly hibája szögletet ért, aztán Milik fejelt, Dibusz fogta. Szalait le kellett cserélni a hajrában, az NB I-es gólkirály Hahn váltotta, Nagy Ádám helyett pedig Vécsei érkezett a hajrára. Amely füttykoncerttel ért véget Varsóban, mert a magyar válogatott megtartotta egygólos előnyét.

Az angolok 10-0-ra radírozták le szerencsétlen San Marinót, Kane 4-et rúgott, Albánia pedig 1-0-ra legyőzte Andorrát, így az angolok veretlenül, 26 ponttal nyerték a csoportot. A lengyelek 20, az albánok 18, a magyar válogatott pedig 17 ponttal zárt, a két minimállamot megelőzve. Ez a meccs szépen sikerült, de a mérleg összességében negatív, főleg az albánok elleni két vereség miatt.

Labdarúgó vb-selejtező, I-csoport, 10. forduló

Lengyelország-Magyarország 1-2 (0-1)
Gól: Swiderski (61.), illetve Schäfer  (37.), Gazdag (80.)