„Zajlik
A lényeg

Adományként szabadul meg a kormány a kínai vakcinától

30/08/2021 08:00

| Szerző: Klubrádió

20 millió adag koronavírus elleni vakcina érkezett Magyarországra, amelynek 7,5 százalékát, több mint 1,5 millió adag oltást külföldre adott tovább a kormány, írja a Népszava, amely szerint ennek negyven százaléka adomány volt, tehát ingyen ment. A továbbadott vakcinák értéke több mint 20 millió euró volt (7 milliárd forint), amiből 12,76 millió eurónyi (4,5 milliárd forint) volt ajándék.

Koronavírus - Sinopharm-vakcinaszállítmány érkezett Kecskem
 
Vakcinaszállítmány
 
Kecskemét, 2021. március 3. A Hungaropharma Zrt. munkatársa a kínai koronavírus elleni oltóanyagot, Sinopharm (Vero-Cell) vakcinákat visz a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályára 2021. március 3-án. MTI/Ujvári Sándor
Fotó: Ujvári Sándor / MTI
 

 

A lap szerint az adományként adott vakcinák többsége a Sinopharm volt, ebből 400 ezret ajándékoztak el Orbánék, holott a kínai szer volt a legdrágább.

A hivatalos adatok szerint Magyarországnak – lakosságarányosan – 23,9 millió adag, 14,1 millió fő teljes beoltására elegendő oltóanyag jár az Európai Unió koronavírus elleni vakcinabeszerzéséből. Ennek a mennyiségnek eddig nagyjából a fele érkezett meg, írja a Hvg.hu. A Pfizer szállította a legtöbbet: több mint 8 millió adagot, a Sinopharmból 5 millió, az orosz Szputnyikból 2 millió rendelése van az országnak.