„Zajlik
A lényeg

Az ellenzék zárt kapukat döngetett a járvánnyal kapcsolatos kérdéseivel a parlamentben

15/11/2021 16:14

| Szerző: Klubrádió

A hétfői parlamenti ülésen az MSZP és a DK is több kérdést feltett a kormánynak a romló járványügyi helyzettel kapcsolatban. Választ ugyan kaptak, de sokra nem mentek vele. 

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt kifogásolta, hogy a kormány nem hallja meg a szakma kéréseit a járványügy kezelésével kapcsolatban, illetve nem válaszol a járványhelyzetre vonatkozó kérdéseikre.

Erre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkára felsorolta a kormány érdemeit: a munkáltatók előírhatják a védőoltást, a közösségi közlekedésben kötelező a maszk viselése, az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezettek be, és Magyarország az unión belül elsőként biztosította a harmadik oltás felvételének lehetőségét. Ezen kívül azt állította, hogy a kormány célja, hogy minél szélesebb körben adjanak tájékoztatást a járvány kezdete óta

Harangozó Tamás (MSZP) szerint vannak az országban néhányan, akik “a védekezésen és annak költségein nyerészkednek”. Hozzátette, hogy a 16 ezer lélegeztetőgépet darabonként annyiért vették meg, mint amennyibe egy műtüdő-kezelést biztosító gép kerülne, amelyből alig van az országban.

Rétvári Bence válaszában azt mondta: a kormány – ha emberéleteket kell megmenteni, – a világ legtávolabbi országába is elmegy és bármennyiért megveszi a szükséges eszközöket, ha pedig már van elég, akkor igyekeznek a határon túliakon is segíteni. Hangsúlyozta, hogy valóban túlbiztosította magát Magyarország, de ezt a WHO vezetője is helyeselte.

Szerinte a baloldal azonban az egészben csak az anyagiasságot tartja fontosnak, és folyamatosan változik az álláspontjuk – utalt arra, hogy egyszer kevesellték, másszor sokallták a lélegeztetőgépek számát – írja a 24.hu.

"A jelenlegi magyar kormány emberek életét sodorta veszélybe azzal, hogy sosem adott nekik konkrét szakmai vagy a tudományos igénnyel írt válaszokat semmire. Márpedig ez lenne a kulcs a járvány kezelésében, különösen a megint egyre romló járványügyi állapotban. Mikor kezdik el komolyan venni a járványt és a polgárokat?" – tette fel a kérdést Bősz Anett (DK), aki szerint a magyar emberek azért vesznek komolyan tévhiteket, mert a kormány nem adott nekik konkrét szakmai vagy tudományos igénnyel írt válaszokat semmire.

Rétvári Bence kiemelte, hogy az ellenzék nyitásról szóló összevissza beszéde, az általuk „emberkísérletnek” nevezett kínai vakcina ellen benyújtott petíció ugyanakkor nem szolgálta a járványkezelés hatékonyságát. Megjegyezte: a magyar járványkezelést a WHO főigazgatója is elismerte.

Oláh Lajos (DK) szerint a kormány továbbra is érthetetlen módon elutasítja a rendszeres, tömeges tesztelést, a karantént, a maszkviselést és a távolságtartást, pedig a védőoltás mellett ezek jelentenék az elegendő védekezést! A kormánypártot a magyar emberek élete és egészsége a legkevésbé sem érdekli. A járvány a kezdetektől fogva egyetlen szempontból volt fontos: milyen mutyira, a közpénzek milyen módon való lenyúlására ad alkalmat

Azt kérte, hogy a kormány haladéktalanul tegye nyilvánossá önkormányzati bontásban, hányan haltak meg, hányan vannak karanténban, hányan és milyen oltást kaptak, milyen oltásokkal hányan kerültek kórházba és minden ezzel kapcsolatos kutatást. Emellett engedélyezzék a média részére, hogy a Covid-osztályokról, kórházakról valódi képet tudjanak mutatni a lakosságnak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára elképesztőnek nevezte, hogy a baloldal még mindig pártpolitikai ügyet próbál csinálni a koronavírus elleni védekezésből, és nem kezelik nemzeti kérdésként – írja a 24.hu.