„Zajlik
A lényeg

Az olaszok fizetnének rubelben az orosz gázért, de előbb egyeztetnek erről az EU-val

3/05/2022 17:30

| Szerző: Klubrádió

Amíg nem tisztázott a jogi háttér, addig Olaszország nem zárkózna el attól, hogy Putyin követelésének megfelelően rubelben fizessen az orosz gázért, mindezekkel kapcsolatban kérdésekkel fordul az Európai Bizotssághoz.

Mario Draghi miniszterelnök az Európai Bizottsághoz fordult, hogy tisztázzák: az Oroszország elleni szankciók megsértését jelenti-e az, ha rubelben fizetnek az orosz földgázért?

A hvg.hu cikke szerint Németország után Olaszország importálja a legtöbb földgázt Oroszországból. Roberto Cingolani olasz energiaminiszter ezt megelőzően kijelentette: átmenetileg engedélyezni kellene a gázkereskedőknek a rubelfizetést. Putyin célja pontosan az volt ezzel az intézkedéssel, hogy megossza az uniós tagállamokat - és persze erős szinten tartsa az orosz fizetőeszközt.

Az olasz energiaminiszter elmondta a brüsszeli Politiconak, hogy amíg bizonytalan a jogi háttér, addig engedélyezni kellene a kereskedőcégeknek a fizetést rubelben. Ez az átmeneti időszak eltarthatna néhány hónapig". A nagy gáztározókat, amelyek a fűtési szezon végére nagyon lemerülnek, nyáron szokták feltölteni, hogy minden vásárló ország biztonsággal futhasson neki a következő fűtési időszaknak. Hatalmas pénzekről van szó.