„Zajlik
A lényeg

Brexit után: pánik, üres polcok, felfüggesztettek szabályokat

27/09/2021 07:46

| Szerző: Klubrádió

Átmenetileg mentesíti a brit kormány a versenyszabályok alól az üzemanyag-forgalmazó vállalatokat, mivel a pánikszerű felvásárlások miatt egyre nehezebb az ellátás, írja az MTI. Kwasi Kwarteng, az üzleti ügyek minisztere bejelentette, hogy az üzemanyag-forgalmazó szektor egy időre mentesül az 1998-ban kelt versenyügyi törvény előírásai alól.

Így a termelők, a közúti üzemanyag-szállító cégek és a kiskereskedelmi forgalmazók egymással együttműködve, egymás közti információcserével azonosíthatják a legszűkösebben ellátott térségeket, és ezekre az országrészekre összpontosíthatják a szállításokat.

Brexit
 
Brexit
 
London, 2021. szeptember 21. Félig üres polcok egy londoni szupermarketben 2021. szeptember 20-án. Kiskereskedők, gyártók és élelmiszeripari beszállítók arról számoltak be, hogy teherautósofőr-hiány miatt akadozik az áruszállítás Nagy-Britanniában. Ennek oka részben a koronavírus-járvány, részben pedig az, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kevesebb uniós állampolgár vállal munkát az Egyesült Királyságban. MTI/AP/Frank Augstein
Fotó: Frank Augstein
 

 

Az ellátási gondok a szigetországban azután alakultak ki, hogy a Brexit után a szakképzett teherautósofőrök jelentős része hazament. Nem csak az üzemanyag-forgalmazásban, hanem az élelmiszer-ellátásban is fennakadások vannak. A hétvégén hosszú autósorok alakultak ki a brit benzinkutaknál, több nagy forgalmazó kénytelen volt töltőállomásokat bezárni.

A brit lakossági piac 65 százalékát ellátó független kiskereskedelmi üzemanyag-forgalmazók szakmai szervezete, a Petrol Retailers Association (PRA) vasárnap közölte: 5500 töltőállomás-üzemeltető vállalkozás kétharmada teljesen kifogyott az üzemanyagból, és a többi tagvállalat kútjainál is fogytán vannak a készletek. Brian Madderson, a PRA elnöke a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy a hiány egyedüli oka a pánikszerű felvásárlás.

A Shell és az ExxonMobile vasárnap esti közös nyilatkozata szerint nincs országos üzemanyaghiány, az ellátási problémákat a fogyasztói kereslet átmeneti megugrása okozza.