„Zajlik
A lényeg

Csúszik a beígért júniusi nyugdíjkorrekció

14/06/2022 12:10

Júniusban elmaradt az évközbeni nyugdíjkorrekció, és júliusra csúszik át. Ennek nem az az oka, hogy az összeellenzék kapott kormányzási lehetőséget, ahogy azzal a Fidesz a kampányban riogatott, hanem továbbra is a Fidesz-KDNP kormányoz. A parlament hétfői ülésén a szocialista Komjáthi Imre erről kérdezte Varga Mihály pénzügyminiszter. A kabinet a választások előtt ugyanis azt is ígérte, hogy júniusban jön az infláció miatti nyugdíjkorrekció, de kiderült, hogy erre csak júliusban kerül sor, ami "sok százezer, máról holnapra élő nyugdíjasnak nagyon is fontos" - írta az MTI.

 
Tállai András, nyugdíjprémium
 (forrás: Facebook)
https://www.facebook.com/photo/?fbid=408129044011881&set=a.258281288996658
 

 

Tállai András államtitkár a válaszában elismerte, hogy ez júniusra volt tervezve, de átcsúszik júliusra, és elfogadja, hogy ez probléma. Szerinte ugyanakkor az igazi probléma az volt, amikor 2005 és 2010 között 10 százakkal csökkent a nyugdíjak reálértéke. A kormány szeptemberben ismét megvizsgálja az makrogazdasági adatokat és novemberben ismét dönt majd ebben a kérdésben. Egyetlen forinttal nem maradunk adósai a nyugdíjasoknak - mondta Tállai.

A mostani, 3,9%-os kiegészítő nyugdíjemeléssel „csak” 8,9%-os idei átlagos nyugdíjemelés történik meg, miközben maga a kormány is már inkább 10% körüli éves átlagos pénzromlási ütemmel számol, így tehát akár 1%-pontot meghaladó évközbeni nyugdíjemelés is történhet novemberben.