„Zajlik
A lényeg

Dobrev nem tárgyal a visszalépésekről, megy előre

30/09/2021 21:12

| Szerző: Klubrádió

Dobrev Klára, a DK miniszterelnökjelöltje az esetleges, második fordulóbeli visszalépésekről szóló kérdésre azt válaszolta: ő az országgal foglalkozik, a hatalomtechnikai játékok nem érdeklik. Arra a kérdésre, hogy akkor Gyurcsány Ferenc tárgyal-e, mosolyogva azt mondta: senki nem fog tárgyalni.

A DK ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba úgy fogalmazott: van közös nevező Budapest és az ország többi része között, és ez Dobrev Klára. Szerinte nem csak a DK, hanem az összes ellenzéki párt szavazói és a bizonytalanok tették közös nevezővé. Kicsit odaszúrva gratulált Karácsony Gergelynek és Márki-Zay Péternek az általuk vezetett városok megnyeréséhez, majd hozzátette: 19-ből 19 megyében nyert Dobrev, a körzetek 88 százalékát vitte.

Ezután Gyurcsány Ferenc pártelnök következett, aki a többi között azt mondta: a DK születésétől fogva abban hisz, hogy sokfajta demokratikus és hazafias irányzat együttműködése adhatja meg a választ a Fidesz politikájára – mondta Gyurcsány, aki szerint „a jelölt asszony” képes integrálni ezeket az irányzatokat, mert zöld, modern, hazafias és „régivágású szocdem is”. A DK a közepén áll ennek az ellenzéki összefogásnak, amelyet reményei szerint áprilisban is Dobrev Klára fog vezetni.

Dobrev Klára külön felsorolta a politikusoknőket, akik győztek a körzetükben, így ellenzéki egyéni indulók lesznek, és gratulált nekik, hozzátéve: olyan országban arattak sikert, ahol a miniszterelnök azt mondja, a politika nem nőknek való. A miniszterelnök-jelölti versenyről azt mondta: tisztességes, demokratikus, néha fűtött hangulatú versenyen vagyunk túl. Megmutattuk, hogy az országról szól a verseny, nem hatalomtechnikai trükkökről. Minden miniszterelnök-jelöltnek megköszönte. „Számítok rájuk, mert áprilisban az Orbán elleni küzdelemben mindenkire szükség van” – tette hozzá. Majd úgy fogalmazott: nem állunk meg addig, amíg azt nem mondhatjuk jövőre, hogy európai, demokratikus magyar köztársaságban élünk. Ez a cél vezérel minket

A 444 kérdésére, hogy tárgyal-e Márki-Zayjal vagy más, tovább nem jutott jelöltekkel, azt mondta: „engem az ország érdekel, (...) nem erről szól a választás”. Érti, hogy a hatalomtechnikai játékok, trükkök a politika részei, de ő nem ilyen – mondta. Azt is megkérdezték tőle, hogy akkor Gyurcsány Ferenc tárgyal-e, amire mosolyogva azt mondta: senki nem fog tárgyalni. Azzal kapcsolatban, hogy mit szól ahhoz, hogy Karácsony és Márki-Zay akár visszalépne egymás javára vele szemben, Dobrev Klára úgy válaszolt: nem ezzel foglalkozik, megy előre, és a többieknek is ezt javasolja a második fordulóra: versenyezzünk, nézzük meg, hogy kinek a mondanivalója a legszimpatikusabb a választóknak. A 24.hu kérdezte meg, mit gondol arról, hogy fideszesek szavaztak DK-ra, mert őt tartják a legkönnyebben legyőzhetőnek? Erre Molnár Csaba kampányfőnök válaszolt, méghozzá annyit: „hülyeség”.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)