„Zajlik
A lényeg

Elhunyt Gulyás János dokumentumfilmes

12/12/2021 09:07

75 éves korában meghalt Gulyás János Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, egyetemi tanár, vágó, producer, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A neves dokumentumfilmes rendező a hatvanas évek legelejétől, még középiskolás diákként kezdett el filmezéssel foglalkozni, bátyjával, a szintén ismert rendező Gulyás Gyulával. Később, 1970 és 1974 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán film- és televízió operatőr szakon tanult. Operatőrként dolgozott a Híradó- és Dokumentum Filmstúdiónál, majd a Balázs Béla Stúdiónál, a Mafilmnél pedig már rendezett is a tehetséges filmes, aki testvérével készített dokumentumfilmjeivel hívta fel magára a szakma és közönség figyelmét. A kilencvenes években egy rövid ideig a Magyar Televízió Dokumentum Műsorok Stúdióját is vezette. Tanított a Miskolci Egyetemen létrehozott Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszékén is.

Operatőre volt az Ők akik... a Cinema 64 Stúdió című 2007-es filmnek, ami azt az 1964-ben indult műhelyt mutatja be, amit Gyula bátyjával, Albert Józseffel, Kaposi Zsolttal és Szöllős Péterrel közösen hozott létre.

Testvérével készített szociografikus filmjei közül a legismertebbek a Végh Antal írásának hatására készített Vannak változások… (1976-78); a Ne sápadj! (1981), a Törvénysértés nélkül I-II (1982-88) és a Málenkíj robot I-II (1987-89), de a saját neve alatt futó Mintha nem otthon lennénk I-II (2013-14) is figyelemre méltó alkotás a vörösiszap-katasztrófáról.

Gulyás János néhány filmje megtekinthető YouTube csatornáján.

Címlapi kép: portréfilmet forgat Nemes Endre Svédországban élő festőművészről az MTV Képzőművészeti Osztálya. A művész mögött a rendező, Jeles András, az operatőr Gulyás János. A kép forrása: Fortepan.hu / Rádió és Televízió Újság