„Zajlik
A lényeg

Elítélték Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt

27/08/2021 16:11

| Szerző: Klubrádió

Vesztegetés miatt elítélte Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellárt a bécsi tartományi bíróság – közölte a Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán a HVG. A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt egykori elnöke nem jogerősen tizenöt hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Heinz-Christian Strache mellett elítélték Walter Grubmüller vállalkozót is, aki pártadományokon keresztül vesztegette meg az egykori alkancellárt. Strache a pénzért cserébe olyan törvénymódosítást támogatott, amely kedvező helyzetbe hozta a vállalkozó egyik magánklinikáját. Strache két és tízezer euró közötti összegeket kapott.

Strache és Grubmüller is tagadta a vádakat, és jelezték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Strachéval az úgynevezett Ibiza-videó napvilágra kerülése után foglalkozott részletesebben a világsajtó. Olyan médiát szeretne, mint amilyen Orbán Viktornak van – erről beszélt a szélsőjobboldali politikus azon a felvételen, amelybe végül belebukott. Heinz-Christian Strache állami megbízások elnyerését ígérte egy magát orosznak valló nőnek, cserébe azért, hogy részesedést vesz a legnagyobb osztrák napilapban, és aztán támogatná a Szabadságpárt kampányát. Közvetítőnek vagy lebonyolítónak pedig azt Heinrich Pecinát ajánlotta, akivel Orbán Viktor is szokott találkozni, és aki Strache szerint nagy játékos, 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát. Pecina volt az, aki bezáratta a Népszabadságot, majd eladta a Mediawörksöt Mészáros Lőrincnek.

A felvételek miatt azonban nem indult eljárás a volt alkancellár ellene, mivel ott nem történt bűncselekmény.

(Kiemelt kép: Flickr.com)