„Zajlik
A lényeg

Félmilliárdért vett ingatlanokat egy 19 éves

31/01/2022 13:42

| Szerző: Klubrádió

Az Belváros ingatlanügyeiben érdekes ár alatti értékesítésre derült fény. Becslések szerint 1,6 milliárdos ingatlan csomagot adott el a kerület, mindössze 85 millióért. Az egyik vevő pedig egy tizenkilenc éves dunaharaszti vállalkozó.

Városházi számítások szerint 1,6 milliárdot ér az az ingatlancsomag, amit 850 millióért adott el a fideszes vezetésű V. kerület – írja felvezetőjében a Népszava. Egy visszatérő vásárlónak számító ügyvéd, egy fuvarozó és egy 19 éves dunaharaszti vállalkozó halászta el a fideszes vezetésű V. kerület eladásra kínált, értékes, belvárosi ingatlanjainak többségét a főváros elől. A Top Full Clean Kft. összesen 574,2 millió forintért vásárolt. A cég tulajdonosa az Opten cégnyilvántartása szerint egy 2002-ben született, azaz 19 éves dunaharaszti nő.

Egy 560 négyzetméteres, V. Kerületi, Aulich utcai irodát, valamint az irodához kapcsolódó négy másik ingatlan a Báthory utcában: egy volt bank 442 négyzetméteres páncélterme, két kisebb iroda továbbá egy egyéb helyiség.

 
Báthory utca 5.
Fotó: Facebook
 

Korábban a Klubrádiónak Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, ilyen esetekben a Fővárosi Önkormányzatnak elővásárlási joga van, azonban az értékesítésről a bejelentés óta nem kaptak semmilyen információt. Ugyanez történt egy évvel korábban, amikor a járványra hivatkozva a polgármester egy személyben dönthetett az értékesítésről, pedig a főváros az elővásárlási joga miatt rögtön kérte a dokumentumokat.

"Ilyenkor mindig nyilatkoznunk kell, hogy élünk-e az elővásárlási jogunkkal" – indokolt Karácsony. Hozzátette, a mostani "kiárusítás" keretén belül 4-500 ezer forintos négyzetméterárakon keltek el V. kerületi, frekventált helyen lévő földszinti üzlethelyiségek, holott szerinte ezen az áron egy lakást se lehet már venni Budapesten. "Már börtönben lennék, ha a fővárosvezetés olyan döntéseket hozna, amilyeneket az V. kerületi vezetés" – mondta.

Így lényegében esélye sem volt a fővárosvezetésnek élni az elővásárlási joggal, amely arra szolgálna, hogy a közvagyonvesztés megakadályozható legyen.