„Zajlik
A lényeg

Gulyás: Nem támogatják tovább közpénzből az Antall József Tudásközpontot

29/09/2021 12:35

| Szerző: Klubrádió

Milliárdokból gazdálkodott az Antall József néha miniszterelnök gyerekének és a családtagoknak "létrehozott" Antall József Tudásközpont. Antall családtagjai, rokonai közül többen is ennél a közelebbről meg nem határozható céllal működtetett szervezetben dolgoztak, amely külföldi utazgatásokról, luxusszállodákban eltöltött időszakokról híresült el. 

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás Gergely
 
Budapest, 2020. március 11. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. A kormány megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Beutazási tilalmat rendel el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre, kivéve, ha magyar állampolgárok. Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

A szervezetet ötmilliárd forinttal támogatta közpénzből az Orbán-kormány. A Direkt36 nevű oknyomozó portál kiderítette, hogy „belső dokumentumok, pénzügyi beszámolók és az alapítvány ügyeit közelről ismerő források információi alapján az AJTK vezetése évente 15-20 külföldi munkautazást bonyolított, és ezeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Időnként alapítványi pénzből költöttek magánkirándulásokra, magánkórházra, professzionális fényképezőgépekre és márkás bőröndökre is.”

Mint az AJTK működésének fő támogatója a Miniszterelnökség a cikkek után vizsgálatot indított, és a NAV is vizsgálódni kezdett. Eközben nyáron az AJTK teljes felügyelőbizottsága, valamint a kuratórium elnöke, Nógrádi György is lemondott. Most pedig Gulyás Gergely miniszter a szerdai kormányinfón egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy "a gazdálkodásuk a törvényi kritériumoknak megfelelt, ugyanakkor nem indokolható kifizetéseket is tartalmazott, köztük olyanokat, amelyek a jó erkölccsel nem egyeztethetők össze”. 

„Az állam az Antall József Tudásközpontot nem fogja közpénzből támogatni” - idézte a 444 a minisztert.