„Zajlik
A lényeg

Harmadával emelkednek a taxis tarifák

8/04/2022 14:03

| Szerző: Klubrádió

A taxisok kezdetben 30 százalékos emelkedést reméltek, végül ennél többen, 35 százalékos díjemelésben sikerült megállapodni.

Véget ért a tavaly november óta tartó egyeztetés a Főváros, a Budapesti Közlekedési Központ és a budapesti taxisok között: miután „a nemzetgazdasági átlagkeresetek, az infláció és az üzemanyagok ára jelentősen növekedett”, a felek 2018 után újra tarifaemelésben állapodtak meg – írja a hvg.hu.

Az eddigi 700 forintos alapdíj, 300 forintos kilométerdíj és 75 forintos percdíj 35 százalékkal emelkedik, így a fővárosi taxizás árai 35 százalékkal május 9-től.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) képviseletében Zsabka Zsolt alelnök azt mondta: a tarifaemelés nemcsak megfelel a kamara által javasolt emelés mértékének, hanem meg is haladja azt, igazodva a jelenlegi gazdasági helyzethez. A BKIK a fővárosi cégek, így a személyszállítás területén működő vállalkozások képviselőjeként örömmel veszi tudomásul, hogy „ez a megállapodás rendezi a taxisok évek óta fennálló tarthatatlan helyzetét”.

A taxisok kezdetben 30 százalékos tarifaemelést reméltek, ennél végül többen állapodtak meg.