„Zajlik
A lényeg

Hvg.hu: államosítana a kormány három kiemelt fővárosi teret, majd Rogánék javaslatára az V. kerületi önkormányzatnak adná

14/06/2022 16:15

| Szerző: Klubrádió

Államosítana három kiemelt budapesti közterületet a kormány – értesült a hvg.hu. A Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér most a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, de augusztustól állami tulajdonba kerülne, méghozzá anyagi ellentételezés nélkül. Szeptembertől viszont az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n keresztül az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adná a négy helyrajzi számon nyilvántartott három teret. Ráadásul mindezt Rogán Antal volt polgármester tárcájának javaslatára.

A hvg.hu röviden felsorolja, hogy melyik helyszínekről lenne szó: az első a Podmaniczky Frigyes tér, amely az Arany János utcai metrómegálló fölötti tér a Bajcsy-Zsilinszky út mentén. A második a jól ismert Vörösmarty tér, a Váci utca végállomása a Deák Ferenc utca és a Vigadó utca között, a város egyik leghíresebb tere, a karácsonyi vásár hagyományos, fő helyszíne, egyúttal a kisföldalatti végállomása. A harmadik pedig a még inkább közismert Széchenyi István tér, amely az V. kerületben, a Lánchíd pesti lábánál fekszik, a Duna-parti világörökségi helyszín része. Itt található a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Gresham-palota, valamint a Belügyminisztérium is.

Mint írják, a tervezet a 2013-as „lex Margitsziget” törvényhez hasonló – amely a XIII. kerülettől az akkor Tarlós István vezette fővároshoz „csatolta„” a területet – jogi megoldás a hvg.hu információi szerint egy, a kormány számára készített pénzügyminisztériumi előterjesztésben szerepel, a jövő évi költségvetés megalapozását szolgáló, a parlamentnek hamarosan benyújtandó salátatörvénybe rejtve. Az ötletgazda valójában a volt V. kerületi fideszes polgármester, Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Az államosítás szükségességét a tervezetben azzal indokolják, hogy új közösségi terek megteremtetése, a régiek fejlesztése, zöldfelület-fejlesztés, valamint „a belvárosi lakosság életminőségének javítása” lenne a cél. Úgy tudják, az indokok között szerepel az is, hogy a majdani vagyonkezelő V. kerületi önkormányzat egységes közterület-használati rendszert működtetne az ingatlanokon.

 
Vörösmarty tér
(kép: ucsendre / Wikimedia Commons)
 
 

Hangsúlyozták: ez azért fontos, mert a javaslat lényegi eleme, hogy a jövőben a terek bérbeadása, vagyis a közterületek hasznosítása is az V. kerület hatásköre lenne, a főváros helyett a kerület szabná meg például a Vörösmarty téren a karácsonyi vásározók vagy bárki más által fizetett bérleti díjakat, és a bevételek is a kerület kasszájába folynának be.

Az államosításnak azonban vannak jogi aggályai, méghozzá a hvg.hu információi szerint a javaslatot formailag jegyző Pénzügyminisztérium is felhívta erre a figyelmet az előterjesztésben , mondván: a tulajdonjog elvesztése a főváros részére – mivel csak a feladat- és hatáskörrel kapcsolatos anyagi kiadásokat takarítja meg – „megkérdőjelezhető módon ellentételezett”. Sőt – írják – „ez a megoldás az önkormányzati tulajdonjog Alaptörvényben foglalt sérelmének megállapításával járhat”.

A tervezett intézkedés, ha elfogadják, jól illik majd az Orbán-kormány az ellenzéki vezetésű fővárost hátrányosan érintő lépéseinek sorába, a hatás- és jogkörelvonások, a forrás- és bevételcsökkentési intézkedések körébe. A portál úgy tudja, a három teret „einstandoló” kormányzati ötletről semmilyen formában nem értesült előzetesen a Fővárosi Önkormányzat. 

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)