„Zajlik
A lényeg

Íme, a legbátrabb fideszes képviselők: elsunnyogták a kazah-szavazást

21/01/2022 08:11

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön elítélték a kazah hatóságok fellépését a január 2-án kirobbant zavargások során. A halottak száma több száz volt, az elnök pedig orosz katonákat hívott  be a "béke fenntartása érdekében". Az EP állásfoglalásában felszólította Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnököt, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat, engedje szabadon a bebörtönzött kormányellenes tüntetőket és tartózkodjon az uszító retorikától.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése
 
Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése
 
Strasbourg, 2019. július 16. Hölvényi György, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Az EP-határozatot 589 képviselő támogatta, 35-en ellene szavaztak, 47-en tartózkodtak. A 444 az Eurológus cikkére hivatkozva azt írja, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői sem ezt sem azt nem választották, hanem "egyszerűen nem mentek el a szavazásra". A Néppártban maradt KDNP-s Hölvényi György közleményben indokolta meg, hogy miért nem ment el szavazni a kazah helyzetről. A “Ne ítélkezzünk előre!” című írás szerint "a kazah hatóságok már elindították a hivatalos nemzetbiztonsági nyomozást, éppen ezért tiszteletlenség egy néhány óra alatt összerakott határozat formájában elhamarkodott kijelentéseket tenni, egy hatalmas utat megtett országot így megítélni. Történtek jogsértések, az erőszakos cselekmények elkövetőit el kell ítélni, de minden országnak megvan a joga, hogy a belső konfliktusait maga rendezze. Ezért meg kell várni a kazah vizsgálat végét.”

A 12 immár független fideszesről nem tudni, miért maradtak távol. Persze a hozzáállás nem ismeretlen,  akkor sem mentek el szavazni az EP-ben, "amikor az EU Kína-stratégiájáról, vagy amikor az unió és Oroszország viszonyáról kellett szavazni" - írja a lap.