„Zajlik
A lényeg

Karácsony felháborodott a tervezett közterület-államosításon, pert helyez kilátásba

15/06/2022 14:05

| Szerző: Klubrádió

A kormány elvenné a fővárostól az V. kerületi Vörösmarty teret, a Podmaniczky teret és a Széchenyi teret, majd az önkormányzatnak adná, ingyen – írta kedden a hvg.hu. Karácsony Gergely főpolgármester reagálásában arra kérdezett rá, hogy miért akarják ezt meglépni, "mert az V. kerület olyan rohadt jól gazdálkodik a közvagyonnal?". Azt ígérte, ha valóban elfogadják erről a törvényt, akkor a főváros perelni fog.

Államosítana három kiemelt budapesti közterületet a kormány – értesült a hvg.hu kedden. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér most a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, de augusztustól állami tulajdonba kerülne, méghozzá anyagi ellentételezés nélkül. Szeptembertől viszont az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n keresztül az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adná a négy helyrajzi számon nyilvántartott három teret. Ráadásul mindezt Rogán Antal volt polgármester tárcájának javaslatára.

Erre reagált Karácsony Gergely főpolgármester szerdán: Hangsúlyozta, hogy a tervezet a Pénzügyminisztérium szerint alkotmányellenes, illetve "a fideszes alkotmánybíróság korábbi határozata alapján is nyilvánvalóan alkotmányellenes".

Mégis miért? – tette fel a kérdést posztjában Karácsony. "Mert az V. kerület olyan rohadt jól gazdálkodik a közvagyonnal? Tiborcz István üzlettársának Széchenyi téri szállodafejlesztését akarják kiszolgálni? Vagy megpumpolni a Vörösmarty téri árusokat? Vagy egyszerűen csak azt akarják mutatni, hogy mindent megtehetnek, és még a tulajdonhoz való jog sem tartja vissza őket ettől? Mégis, mi lesz a következő? Kinek a tulajdonát fogják elvenni legközelebb?"

Ha a törvényt valóban benyújtják és elfogadják, akkor természetesen perelnek – közölte.

De addig is folytatják a Széchenyi tér tervezését, amely a megújuló Lánchíddal együtt a 150 éves Budapest történelmi nagyszerűségéhez méltó és egyszersmind igazi 21. századi zöld köztér lehet. Ha addig el nem lopják – jegyezte meg Karácsony Gergely.

(Kiemelt kép: Vitézy Dávid/Facebook)