„Zajlik
A lényeg

Kiárusíthatja a "magánosított" gödöllői egyetem Buda legszebb arborétumát

3/05/2022 14:45

Már korábban is szóba került, sőt 2002-ben konkrét tervek is születtek az egykori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Villányi úti arborétumának és a campusának eladására, az intézmény Gödöllőre költöztetésére. A Válasz online szerint, ami nem sikerült húsz éve, azt most a Csányi Sándor és Lázár János nevével fémjelzett Gödöllői Egyetem meglépi.

A Válasz online birtokába került tavaly nyári tanulmány szerint a Gellért-hegy lábánál fekvő, 160 éves Budai Campusszal tervei vannak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek. Például, hogy a hazai kertész- és tájépítészképzés fellegvárában megszüntetik a képzést.

 
Kertészeti Egyetem
 

 

Amennyiben a campusnak végül majd mennie kell, a rendkívül értékes Budai Arborétum és a műemlék épületek jövője is kérdésessé válik, írja a lap, amely szerint a mostani változtatásra az egyetemek 2019-es privatizálása miatt nyílik mód: 2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Az öt campusból álló, 14 ezer diákot oktató új intézményt Csányi Sándor és Lázár János irányítása alá rendelték, így a döntéseket egy magánalapítvány kuratóriuma hozhatja meg, amelybe senkinek se lesz beleszólása, mivel az alapítvány az ingatlanok fölött is szabadon rendelkezik. Egy 200 milliárd forintos fejlesztésről és a campusok összevonásáról is tettek bejelentést, ami szerint Gödöllő és Kaposvár maradhatna meg, míg a keszthelyi Georgikon, a gyöngyösi Károly Róbert Campus és a Budai Campus megszűnhet.

Bár a kormányzat és az egyetem is az elmúlt évben tagadta, hogy eladnák a területet, de a Válasz online szerint 2022. január 27-én a MATE alapítványa közbeszerzést írt ki a nagyszabású gödöllői campusfejlesztés megtervezésére. Ennek az egyik mellékletében viszont ott van, hogy 2026-ra a Budai Campuson várt diáklétszám minden oktatási formában nulla. "A dokumentum tervezett költözéseket bemutató folyamatábráján is világosan látszik, hogy a Buda Campuson működő karokat Gödöllőre költöztetnék, az arborétum azonban helyben marad. Szövegszerű utalásokat is találunk a költöztetési szándékra, például: „a koncepcióterv készítése során vizsgálandó a budai campusról Gödöllőre költöző Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet elhelyezése”.

Pusztay Gabriella, az egyetem Médiaközpontjának vezetője a lapnak azt mondta, "minden híreszteléssel ellentétben, a MATE Budai Campusán folyó oktatás ügyében arról tudom felelősséggel tájékoztatni, hogy minden hallgatónk, aki az idei esztendőben felvételt nyer, a diplomáját is Budán fogja kézbe venni".

A lap szerint egy ilyen volumenű fejlesztés viszont körülbelül annyi ideig tart, mint amennyi ideig a most indulók befejezik a tanulmányaikat.