„Zajlik
A lényeg

Májustól újabb három állomást lehet használni a hármas metró vonalán

8/04/2022 16:44

| Szerző: Klubrádió

A Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák állomást májusban már az utasok is birtokba vehetik. A 3-as metró felújítása 2017. november 6-án kezdődött az északi szakasszal, amit 2019. március 30-ra fejeztek be. Ezután a déli szakasz következett, aminek a munkáit 2019. április 6-án kezdték, és 2020. október 22-én fejezték be. Jelenleg a középső szakasz felújítása folyik, valamint három további állomáson a liftek utólagos beszerelése.

"Budapest leghosszabb, kék metróvonalának belvárosi szakaszát ötven éve kezdték építeni, mivel ez az első rekonstrukciója, itt minden az eredeti állapotokat tükrözte. Rendkívül összetett feladat a teljes körű műszaki és építészeti felújítás egy földalatti környezetben, ahol a terek, a szerkezetek korlátozottan alakíthatók. A XXI. századi elvárásoknak való megfelelés, mint például az akadálymentesítés megoldása a tervezőket is kihívás elé állította" – írja a Facebookon a BKV.


A Telexnek küldött látványterveken egyfajta retróűrhajós-stílus uralkodik, mint a régi tudományos-fantasztikus filmek díszletvilágában. A közleményhez csatolt videóban Csapó Balázs építész és Germán Tibor építész (Paragram Studio Kft.) beszél arról, hogy az ötven éve épített szakasz állomásainak világa a maga nyers ipari esztétikájával sikeres, jegyzett műnek tekinthető, amit megpróbáltak tovább vinni.
Érdekes lesz még az állomásokon, hogy sok helyen, lebontva a takarólemezeket, megmutatják az utazóközönségnek azokat az eredetileg bányászott szerkezeteket, amik eddig rejtettek voltak. Azaz lesz egy nyerseségük az állomásoknak, amit nagyon vidám, élénk színekkel, grafikailag rajzos felületekkel oldanak. Lesznek kapcsolódási pontok is a korábbi állomásokkal, figyeltek rá, hogy a korábbi színek tovább éljenek, de igyekeztek a színek, textúrák tekintetében bátrak is lenni, egyfajta játékos hozzáállással.

Forrás: BKV