„Zajlik
A lényeg

Márki-Zay 40 százalékra teszi győzelme esélyét

3/02/2022 13:08

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbán a maga számára tette kedvezővé a választások folyamatát, arra kényszerítve az ellenzéket, hogy csak egységesen tudjanak ellene felállni. 

Gideon Rachmann, a Financial Times újságírója Márki-Zay Péterrel beszélgetett legújabb podcastjában, akitől a műsor legelején rögtön azt kérdezte, hogy érzi, mekkora esélye van Orbán Viktor ellen az áprilisi választáson. A 24.hu összefoglalója szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelölt egy kérdésre azt válaszolta 40 százalékos esélyt lát arra hogy megnyerheti a választást. Hozzátette, olyan londoni elemzők véleményét tartja szem előtt, akik az előválasztást követően tették közzé becslésüket.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán hatalmi rendszerét úgy építette ki, hogy az legyőzhetetlen legyen, de a magyarok csodálatos ellenállásáról tesz tanúbizonyságot, hogy 12 év után is van esély a leváltására.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, nem lesznek szabad választások, a Fidesz alkotta a jelenlegi választási rendszert, amellyel egyes körzeteket már a szavazatok 30 százalékával is meg tud nyerni, ha az ellenzék megosztott. Orbán szerinte azt várhatta, hogy örökké irányíthatja majd a kormányt, mert sosem egyesül az ellenzék, de ez most megtörtént.

Márki-Zay szerint a sajtó sem szabad, az előválasztáson ugyan 850 ezer vett részt, de az állami médiában egy szó sem esett róla. Hozzátette, a 2014-es és a 2018-as választáson is csak öt percet kaptak az állami tévében az ellenzéki pártok, őt pedig eddig egyszer sem hívták be.