„Zajlik
A lényeg

Meghalt Vlagyimir Zsirinovszkij orosz nacionalista politikus

6/04/2022 13:04

| Szerző: Klubrádió

Hetvenöt éves korában meghalt Vlagyimir Zsirinovszkij, a Szovjetunió szétesése óta eltelt három évtized egyik legismertebb orosz politikusa. A szélsőségesen nacionalista pártvezér legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy egy tavaly decemberi parlamenti beszédében közölte, Oroszország 2022. február 22-én fog újra talpra állni. Ezzel gyakorlatilag bejelentette az Ukrajna elleni orosz inváziót, amely végül két napos késéssel, február 24-én indult meg. Valószínűleg koronavírusban hunyt el.

Zsirinovszkij halálhírt Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke jelentette be, emlékének a képviselők egyperces csenddel adóztak, az alsóház megszakította ülését.

Ahogy a hvg.hu összegzi, a kazahsztáni Almatiban született Vlagyimir Zsirinovszkij volt Oroszország posztszovjet időszakának legellentmondásosabb politikusa: a szélsőségesen nacionalista pártvezér számtalanszor fenyegette a Nyugatot atomháborúval, egyszer még azt is javasolta, hatalmas ventilátorokat kellene telepíteni az egykori szovjet balti tagállamok határára, amelyek átfújnák a radioaktív szennyezést az 1986-ban felrobbant csernobili atomerőmű környékén lévő tiltott övezetből. Indult az elnökválasztásokon is, azt ígérte, ha ő lesz az államfő, azonnal diktatúrát vezet be és visszaszerzi Oroszországnak Finnországot és az Egyesült Államokhoz tartozó Alaszkát.

2014-ben az elsők között nevezte „juntának” az ukrajnai kormányt, és néhány héttel később – amikor Moszkva elcsatolta az Ukrajnához tartozó Krímet és katonai támogatást nyújtott a kelet-ukrajnai szakadároknak – Zsirinovszkij Ukrajna teljes elfoglalását szorgalmazta. Ukrajna februári lerohanását tulajdonképpen előrevetítette egy parlamenti beszéde, bár, ahogy a cikkben is utalnak rá, vélhetően nem vették komolyan, amikor tavaly decemberben azt mondta, Ooszország 2022. február 22-én fog újra talpra állni. Az Ukrajna elleni orosz invázió február 24-én indult meg, de Vlagyimir Putyin elnök akkori beszédét vélhetően felvételről sugározták.

Fontos szerepe volt az orosz politikában: azon választók voksait gyűjtötte be, akiknek Putyin sem volt elég szélsőséges, így a nacionalista voksok nem ellenőrizetlen ellenzékhez kerültek, hanem a Zsirinovszkij-féle sem nem liberális, se nem demokrata Orosz Liberális Demokrata Párthoz (LDPR). A hivatalosan ellenzéki LDPR pedig valamennyi olyan törvényjavaslatot megszavazott a parlamentben, amely fontos volt az országot kormányzó erők számára. A politikai show része volt az is, hogy Zsirinovszkij számtalanszor keveredett verekedésekbe a kamerák előtt, s ha éppen nem öklözött, akkor durva szavakkal esett neki vitapartnereinek.

A politikus halálát valószínűleg a koronavírus-járvány okozta: már tavaly megfertőződött és hosszú ideig kórházban ápolták. Egy ideig úgy tűnt, felépül, ám februárban állapota ismét rosszabbodni kezdett és kómába esett.

(Kiemelt kép: duma.gov.ru/Wikimedia Commons)