„Zajlik
A lényeg

Magyar Narancs: Ókovács Szilveszter 60 milliós BMW-vel parkolhat az Operaház királyi felhajtóján

17/07/2024 16:38

| Szerző: Klubrádió

A felső kategóriás autót a BMW biztosítja az Operának. Az intézmény vezetőire bízták, válasszák ki, hogy a partneri együttműködésük keretében biztosított luxusflottát mely munkatársaik használják, és a Magyar Narancs szerint a vezetés leginkább magát tartja érdemesnek a BMW-k vezetésére. 

A BMW Group Magyarország 2015 februárban indította mobilitási partnerségét a Magyar Állami Operaházzal. Az együttműködés részét képezi a legújabb modellekből válogatott autóflotta, amelyet az Operaház rendelkezésére bocsátanak. Hogy mely operaházi dolgozó használhatja azokat, arról az Opera vezetői dönthetnek – írja a Magyar Narancs.

A Narancs.hu információi szerint a rendszeresen cserélt luxusflotta használatára az operaházi vezetők leginkább magukat tartották érdemesnek. A jelenlegi flotta egyik csúcsmodelljét az Operaház első embere, Ókovács Szilveszter főigazgató kezeli, parkoltatására rendszeresen az Operaház Dalszínház utcai kocsifelhajtóját veszi igénybe. Ez az ún. királyi felhajtó, amely az épületben a királyi lépcsőhöz csatlakozik, ez pedig a királynéi páholyba, az ún. Sissi páholyba vezet. A BMW X5-ös szériájának plug-in hibrid példányai alsóhangon meghaladják a 45 millió forintot, a zöld rendszámra nem jogosult benzines modellhez azonban még hozzá kell tenni 20 millió forintot, listaáron átlépik a 60 millió forintos értékhatárt. Ezek a felső kategóriás autók közel 400 lóerős motorral rendelkeznek, 4 másodperc alatt gyorsulnak 100 kilométer per órás sebességre – írják a cikkben.

A szakszervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy az autókat nem az Operaház arra érdemes, népszerű, állami elismerésekkel is díjazott, ének-, zene- és táncművészei részére adják használatba, miközben a BMW eredeti célja ez volt, történetesen: a legújabb modellre cserélt gépkocsijaikkal demonstrálja töretlen, cselekvő elkötelezettségát az Operaház művészei irányába.

Bárány Balázs, a szakszervezet vezetője kérte a BMW elnökét, rendelje el az Operával kötött szponzorálási szerződés felülvizsgálatát, és követelje meg, hogy az Operaház főigazgatója a BMW által elérni kívánt cél megvalósításának érdekében kizárólag az arra érdemes operaházi művészek számára kínálja fel a gépkocsik használatát. 

Ókovács Szilveszter egyébként a Klubrádiónak nyilatkozva kikérte magának a luxusautó kitételt. A Reggeli gyorsban március elején azt mondta: "Meg milyen luxusautókról delirált, amit az Operaház vásárolt?" (...) "Ugyanis nem vettünk egy autót sem. Nem is bérlünk.".

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)