„Zajlik
A lényeg

Október 1.: Az idősek világnapja, A mellrák elleni küzdelem világnapja, Vegetáriánus világnap, A fájdalomcsillapítás világnapja és A zene világnapja

1/10/2021 00:42

| Szerző: Klubrádió

Ma van Az idősek világnapja, A mellrák elleni küzdelem világnapja, Vegetáriánus világnap, A fájdalomcsillapítás világnapja és A zene világnapja is.

Az idősek világnapja

Október elsejét az ENSZ 1991-ben nyilvánította az Idősek Világnapjává. Az esemény célja az idősek köszöntése, tiszteletünk és megbecsülésünk kifejezése, elismerésnyújtás mindazért, amit életük során a társadalomért tettek.

Forrás: Facebook
 

A mellrák elleni küzdelem világnapja

A nap célja az, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a mellrák korai felismerésének fontosságára. A mellrák elleni küzdelem szimbóluma a rózsaszín szalag, amelyet 1991 óta használnak a mellrák túlélői. A szalag a remény szimbóluma, segíti a félelem leküzdését, viselői kifejezhetik a betegségben szenvedők iránti szolidaritásukat.

Vegetáriánus világnap

A vegetáriánus világnap egy etikai ünnep, amely a környezettudatos és humánus gasztrokulturális hozzáállást népszerűsíti. Az eseménnyel szimpatizálók ezen a napon nem fogyasztanak húst vagy hústartalmú készítményeket, így fejezve ki az állatok iránt érzett szolidaritásukat.

A fájdalomcsillapítás világnapja

Az UNESCO határozata szerint 1975 óta emlékezünk meg a narkózis kezdeti lépéseiről. A nap célja, hogy átértékeljük, hogy a hétköznapokban és a különböző egészségügyi problémák kezelése során mennyi segítséget köszönhetünk a fájdalomcsillapítók létének.

A zene világnapja

Az UNESCO Yehudi Menuhin kezdeményezésére nyilvánította ezt a napot a Zene Világnapjává. A rendezvény célja a zenei értékekre irányuló figyelemfelkeltés és a zene szeretetének, társadalmi hasznának hangsúlyozása.

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)