„Zajlik
A lényeg

Otthon ünnepelte születésnapját az elválasztott bangladesi ikerpár

30/08/2021 08:18

| Szerző: Klubrádió

Először ünnepelték otthon közösen, de már külön életet élve a születésnapjukat a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek. A Blikk a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közleményére hivatkozva azt írta, az öt éves kislányok fejlődése folyamatos.

Rabeya teljesen jól van, olyan, mint bármely más, vele egykorú kislány. Rukaya halmozottan sérült, az agyvérzése miatt lassabban fejlődik, de él. "Rabeya sokat énekelget, nővérével is, ikertestvérével is játszik, míg Rukaya egyre inkább érdeklődik a környezete iránt, jól érzi magát a családjában, megnevettetik őt a testvérei, szülei, ami arra utal, hogy képes érzelmileg kapcsolódni" - mondta a lapnak korábban dr. Pataki Gergely, a bangladesi plasztikai és helyreállító sebészeti missziók vezetője.

Újabb sikeres műtétet végeztek el a bangladesi sziámi ikrek
 
Újabb sikeres műtétet végeztek el a bangladesi sziámi ikrek
 
Banglades, 2018. augusztus 19. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány által közreadott képen a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpár 2018. augusztus 19-i műtétjükön Bangladesben. Újabb sikeres műtétet végeztek el az ikerpár szétválasztásán dolgozó magyar orvosok, Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely. A szervezet tájékoztatása szerint az orvostudományi áttörést jelentő agyi érszakasz-szétválasztás második lépéseként a műtét során újabb eret zártak el, megkönnyítendő a kétéves ikrek, Rabia és Rukia koponyájának végleges szétválasztását. MTI Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
 

 

A fejüknél összenőtt ikrek szétválasztó műtétjeit Magyarországon végezték, ezután a rehabilitáció, a lágyszövet- és koponyacsontpótló műtétek Dakkában folytatódtak. Pataki szerint a rehabilitáció folyamatos, illetve ők is rendszeres kapcsolatban vannak a családdal.