„Zajlik
A lényeg

Szivárványos gyertyával a Valentin-napért

14/02/2022 16:28

| Szerző: Klubrádió

"A Valentin-nap az Valentin-nap." A csatlakozó éttermek Valentin-nap este egy demonstrációval és egy szivárványos gyertyával biztosítják vendégeiket, hogy ők mindenkit szívesen látnak, nem csak a szerelmesek ünnepén, hanem az év minden napján. 

Ma Magyarországon több ezer olyan szerelmespár él, akik nem mernek úgy ünnepelni, ahogy szeretnének: sokan félnek beülni egy étterembe, megfogni egymás kezét vagy csókot adni egymásnak nyilvános helyen. Ők az azonos nemű párok – írja a budapestpride.hu.

 

Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt az azonos nemű párokat érintő homofób atrocitások száma, a Háttér Társaság jogsegély szolgálatához 2021-ben a megelőző évhez képest 25%-kal többen fordultak segítségért. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) LMBTQI közösséget 2019-ben vizsgáló kutatása szerint a megkérdezett magyarok 72%-a nyilatkozott úgy, hogy mindig vagy gyakran kerüli, hogy kézen fogva mutatkozzon azonos nemű párjával a bántalmazástól vagy fenyegetéstől tartva, 25%-uk pedig az elmúlt évben tapasztalt diszkriminációt vendéglátóipari egységben. Az ő helyzetükre hívja fel a figyelmet a Budapest Pride közös akcióban a Háttér Társasággal.

A csatlakozó éttermek Valentin-nap este egy demonstrációval és egy szivárványos gyertyával biztosították vendégeiket, hogy ők mindenkit szívesen látnak, nem csak a szerelmesek ünnepén, hanem az év minden napján. A szemléletformáló kezdeményezéshez közel 40 budapesti vendéglátóhely és 50 híresség csatlakozott.