„Zajlik
A lényeg

Szlovéniában eltörölték a benzinárstopot

3/05/2022 08:37

| Szerző: Klubrádió

Szlovéniában a normál benzin ára 8 százalékkal, a gázolajé több mint 20 százalékkal emelkedett, miután a kormány megszüntette az árstopot. Így a benzinért 618-622 forint körül kell fizetni. A múlt héten még 574 forint volt a felső határ. A dízelért 694-697 forintot kell literenként fizetni, ami 578 forint volt.

Kormányalakítás Szlovéniában
 
 Robert Golob, a szlovén balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) vezetője találkozóra érkezik Borut Pahor szlovén elnökhöz Ljubjanában 2022. április 26-án. Golob pártja megnyerte az április 24-i parlamenti választásokat és várhatóan júniusban kormányt alakíthat. Fotó: MTI/AP
 

Szlovéniában az árakat március közepén maximálták, de az ügyvezető kormány nem hosszabbította meg az intézkedést. Az áremelés előtt hatalmas sorok alakultak ki a szlovén benzinkutaknál, hogy még a régi áron tudjanak tankolni. 

Zdravko Počivalšek, a Jansa-kormány gazdasági minisztere később azt mondta, a kormány figyeli a legújabb fejleményeket az üzemanyagpiacon, és lépni fog, ha szükség lesz rá. Márciusban a piaci instabilitás miatt korlátoztuk az üzemanyagárakat, de azóta stabilizálódott a helyzet – mondta a tárcavezető a Slovenia Times beszámolója szerint.

Szlovéniában a zöld és liberális politikát képviselő Szabadság Mozgalom nyerte meg az április 24-i választásokat, várhatóan júniusban alakíthatnak kormányt. (Cikkünk frissítése előtt tévesen arról számoltunk be, hogy a választások után a Jansa-kormányt leváltó kabinet döntött a benzinárstop megszüntetéséről, ezzel szemben a döntést az ügyvezetőként még hivatalban lévő kormány hozta meg.)