„Zajlik
A lényeg

Tragikusan jártak a Fox News munkatársai Ukrajnában

8/04/2022 07:58

A brit hírszerzés szerint az orosz hadsereg teljesen kivonult Észak-Ukrajnából. A csapatokat másik harcszíntérre vezénylik, velük töltik fel a kelet-ukrajnai Donbasz régióban lévő csapataikat.

Oroszország a háború 44. napján elismerte, hogy jelentős veszteségeket szenvedtek a csapataik. Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő hatalmas tragédiáról beszélt a Sky News-nak.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Bucsa, 2022. április 6. Civilek nejlonzsákban lévő holttesteinek azonosítását végzik rendőrök és hatósági személyek a Kijev melletti Bucsában 2022. április 6-án, mielőtt egy kijevi halottasházba szállítanák őket. Az ukrán hatóságok napokkal ezelőtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket. MTI/AP/Rodrigo Abd
Fotó: Rodrigo Abd
 

 

Az oroszok folytatják a keleti és déli ukrán városok ágyúzását. Csütörtökön 709 menekült érkezett Budapestre, köztük 347 gyerek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este arról beszélt, hogy Borodjankában, Kijev elővárosában „a pusztítás sokkal borzalmasabb, mint Bucsában”, az orosz megszállóknak „még több áldozatuk van”.

„Mi lesz, ha a világ megtudja a teljes igazságot, hogy mit tett az orosz hadsereg Mariupolban?” - kérdezte.

Egy orosz katonai hekkercsoport támadását verte vissza a Microsoft, amely szerint egy „Strontium” nevű csoport próbált kémkedni az EU és az Egyesült Államok kormányzati szervei, illetve ukrán intézmények és médiaszervezetek ellen.

A Fox News stábja tragikusan járt, egy újságíró és egy operatőr is meghalt egy támadásban. Benjamin Hall, a Fox News tudósítója életben maradt, de amint a Twiterre írta, elveszítette az egyik lábát, a másik lábfejét és az egyik szemét: "mindent összevetve rohadt szerencsésnek érzem magam, hogy itt lehetek, és csodálatosak azok az emberek, akik idehoztak”.

"Nehéz és frusztráló látni ezt a rendkívül őrült, igazságtalan támadást egy nagyhatalom részéről egy független, békés, demokratikus nemzet ellen. Elviselhetetlen a frusztráció, amikor ezt látod, és arra gondolsz, hogy »mi a faszt tehetnék? - írta a Pink Floyd gitárosa és énekese, David Gilmour. A zenekar egyetlen dal erejéig újra összeállt. A csütörtökön megjelent, Hey Hey Rise Up című új dalban Andrij Hlivnyuk énekel a BoomBox nevű ukrán együttesből.

Ezt a számot most meg is hallgathatja:

 

(444, Telex, BBC, Hvg.hu)