„Zajlik
A lényeg

Újabb szankciók Belarusz ellen

15/11/2021 17:17

| Szerző: Klubrádió

Újabb szankciókkal sújtja Fehéroroszországot az EU, miközben a lengyel-fehérorosz határon továbbra sem csillapodik a helyzet.

Újabb szankciókkal sújtja Fehéroroszországot az EU. Fehérorosz személyeket, légitársaságokat, utazási irodákat és "mindenkit, aki részt vett az emberek határhoz utaztatásában" érint az uniós külügyminiszterek szándéka szerint a szankciók újabb köre az EU-ban. Az érintettek pontos listáját várhatóan a következő hetekben véglegesítik az Európai Unió külügyi főképviselője szerint – írja a Guardian.

A mai tanácskozáson az uniós diplomaták egy része még komolyabb, közvetlenül a belarusz államot érintő szankciókat sürgetett. Sőt a litván külügyminiszter szerint Putyint is felelősségre kéne vonni, hisz "Oroszország az EU destabilizációjára használja a fehérorosz válságot. A lengyel-fehérorosz határon közben nem csillapodik a helyzet. Több ezren vannak a két országot összekötő erdőkben."

 
A lengyel-belarusz határ
Fotó: Youtube
 

2021. november 15. A lényeg - 21.11.15. Anton Bendarzsevszkij
01:25
00:00

Elképzelhető, hogy még hetekig a lengyel-fehérorosz határon maradnak a menekültek – nyilatkozta Anton Bendarzsevszkij a Klubrádiónak. A posztszovjet térség szakértője elmondta, hogy rendkívül zord körülmények vannak Belaruszban, hideg van és az emberek étkezési lehetősége sincs megoldva.  A bevándorlókat valószínűleg továbbra sem fogják átengedni a lengyel határon. A Belarusz rendszernek be kellene látnia, hogy az EU-s vezetőket nem lehet menekültválság fokozódásával tárgyalóasztalhoz ültetni – tette hozzá a szakértő.