„Zajlik
A lényeg

Visszatért Kijevbe a magyar nagykövetség

2/05/2022 19:10

| Szerző: Klubrádió

Mostantól újra Kijevben működik a magyar nagykövetség – jelentette be Szijjártó Péter hétfőn Facebookon. A külgazdasági és külügyminiszter akciódús, villogó autós, repteres videójában hozzátette: a Kijevben folyamatosan javuló biztonsági helyzetre tekintettel az időlegesen Lvivbe telepített magyar nagykövetséget visszaköltöztetik az ukrán fővárosba.

Ahogy a 444 írja, a külgazdasági és külügyminiszter villogó konvojával érkezett meg a repülőtérre a parlament alakuló üléséről, hogy aztán közép-ázsiai turnéra induljon. A videóban látható, ahogy egymás után begördülnek az autók, majd Szijjártó Péter elmondta, hogy mostantól újra Kijevben működik a magyar nagykövetség. 

Hozzátette: más európai uniós országokhoz hasonlóan a magyar kormány is úgy döntött, hogy a Kijevben folyamatosan javuló biztonsági helyzetre tekintettel az időlegesen Lvivbe telepített magyar nagykövetséget visszaköltöztetik az ukrán fővárosba.

Szijjártó Péter szerint a biztonsági körülmények ehhez adottak, a nagykövetség kijevi működése pedig észszerű, mert így tudnak kapcsolatot tartani az ukrán kormányzati szervekkel és szükség szerint segítséget nyújtani magyar vagy más európai uniós állampolgároknak.

(forrás: 444/MTI, kiemelt kép: Szijjártó Péter/Facebook)