„Köszönjük,
Publicisztika
Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete

Ez a mostani négyhónapos, tulajdonképpeni ex-lex állapot sem jöhetett volna létre, ha Magyarország jogrendjét, azt a bizonyos, egykor jogállamnak titulált valamit, nem buherálta, sufnituningolta volna agyon – a saját szája íze szerint az Orbán-kormány és a Fidesz.

Nagy kutya – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Nagy kutya – Józsa Márta jegyzete

Ide-oda röptükben nem feledkeznek meg egyéb fontos dolgaikról sem, például, hogy hogyan lehetne beülni valamelyik uniós szélsőjobbos frakcióba, ahol aztán kiderül: nem hiányzik a magyar EP-delegátus senkinek.

Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete

27/06/2024 18:04

| Szerző: Rózsa Péter

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A rendszeresen a befogadó klub fényes parkettájára köpködő figura lassan kezd kiszorulni a tánckörből, és ez akkor is így van, ha a következő félévben a magyar képviselőcsoport tölti be a soros EU elnökség szerepét.

2024. június 27. Esti gyors - részlet 2024.06.27. Rózsa Péter jegyzete
03:10
00:00

Közeledik a magyarok bemenetele az Európai Unió elnökségébe. Orbán egy félárbócos önkormányzati és egy korábbiaknál gyengébb EU-s választási szereplés, valamelyik EU-s frakcióba való belépés sikertelensége, és újabb, nélküle, illetve ellenére megszavazott bizottsági döntések után egyre töpörödő szerepében egyre nagyobbra igyekszik nyitni a száját. Mára elhatározta, akkorára nyitja, hogy Amerikában is lássák, amint szorgalmas "Trumpalányalóként" magyarítja az exelnök mondását, hogyasszongya: "Make Europe Great Again”, vagyis "Tegyük újra naggyá Európát."

Ezt találta ki, mármint, hogy a Trumpék által kitalált jelmondattal csörtessen be a magyar elnökség Brüsszelbe. Kicsi mosolyok fogadták, amint Bóka János EU-ügyi miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár bemutatta a magyar uniós elnökség e jelmondatát a sajtónak.

Valljuk be, az egykori fiatalos, szellemes, igen kreatív Fidesz szlogenek, mint a konzervdobozra írt, "A kommunizmus utolsó lehelete", vagy a "Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre” mondat emléke már nem köszön vissza. A köpcös, pocakos, elöregedő Orbán tőmondatos, műnépies beszólásai, a "Mi van röfi” és az "Elfoglaljuk Brüsszelt” üres, többletjelentés nélküli pufogások csupán. Eddig hozzászokott ahhoz, hogy szavai rendre megzavarják az Unió demokratikus intézményeinek működését, hogy ideig-óráig nem csak megrökönyödést, de a döntések halasztását is elérte rendhagyó beszólásaival nyomukban a vétójoggal való visszaéléssel.

A rendszeresen a befogadó klub fényes parkettájára köpködő figura lassan kezd kiszorulni a tánckörből, és ez akkor is így van, ha a következő félévben a magyar képviselőcsoport tölti be a soros EU elnökség szerepét. Nyilván tudja Orbán, a lényegében hatáskör nélküli elnökösködés inkább csak protokoll, díszlet, ezért még egyszer megkísérli nagy hanggal ellensúlyozni azt, hogy egyébként egyre súlytalanabbá válik.

Mai hír: a magyar elnökség megnyitási ünnepségére nem jön el Budapestre Ursula von der Leyen és csapata a jövő héten. Mint ahogy azt is ma jelentették, be, hogy elmarad az Európai Parlament július 17-ére tervezett plenáris ülése, ahol a magyar elnökség bemutathatta volna a programját. Valószínűleg sűrűsödni fognak a feltételes módban megfogalmazott, Orbán részvételéről szóló mondatok a jövőben, mert úgy tűnik, a nagy hanggal előadott és nagy izzással kísért magyar szereplések kezdik hidegen hagyni az Európai Unió vezető testületeinek tagjait. A képlet egyszerű: Orbán még kiabál egy kicsit a partvonalról, az EU meg teszi a dolgát. Persze ez számunkra, a fideszesek részéről sokat hivatkozott, magyar embereknek rossz lesz.

Kit érdekel, hiszen Orbán éppen a magyar emberek érdekeit hagyta mindig is figyelmen kívül személyes hatalmi törekvései során.

EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor
 
EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor
 
Brüsszel, 2024. június 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor kormányfő nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kétnapos tanácskozás első napján, 2024. június 27-én. Mellette sajtófőnöke, Havasi Bertalan (j).
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2024. június 27-i adásában hangzott el.