„Zajlik
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

A világ a feje tetejére állt – Réz András az Ötösben egykori mozis élményeiről

6/07/2024 06:45

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Lomtalanítástól a Büszkeség és balítéleten át Kenyáig, sőt azon is túl, az egykori kertmoziktól a milánói design hétig vezetett az Ötös június 28-i adása. Murányi Tünde és Kálid Artúr vendégei voltak Szeder Kata, dr. Perlusz Andrea, Réz András és Kudron Anna.

2024. június 28. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. június 28., péntek 10:05)
93:12
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
Ezúttal is a Klasszikusok újratöltve rovattal indultunk, első vendégünk Szeder Kata volt, az Austen-projekt podcast-sorozat egyik házigazdája. Segítségével megpróbáltuk lerántani a rózsaszín lányregény címkét Jane Austen legismertebb regényéről, a Büszkeség és balítéletről, de szóba került Vladimir Nabokov és Winston Churchill Austen-rajongása, a Mansfield Park különlegessége, és az is, hogy vajon mitől olyan izgalmas mind a mai napig az Austen-univerzum?

Szeder Kata Murányi Tündével és Kálid Artúrral
 
Szeder Kata Murányi Tündével és Kálid Artúrral a stúdióban
 
 

Ezt követően dr. Perlusz Andrea, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának tudományos és stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettese érkezett hozzánk. Több szervezettel összefogva, már kétszer jártak Kenyában, ahol fogyatékosságban élő gyerekek, valamint pedagógusaik és szüleik részére vittek módszertani és iskolafejlesztési programokat. Kenyában szerzett élményeiről, tapasztalatairól kérdeztük a magyar csoport vezetőjét.

Dr. Perlusz Andrea Murányi Tündével és Kálid Artúrral
 
Dr. Perlusz Andrea a stúdióban
 

A folytatásban Réz András íróval, filmesztétával mélyültünk el mozis élményeinkben. Az apropó az volt, hogy nyitnak a kertmozik, itt a nyár, felidéztük hát a régi kertmozik, autós mozik hangulatát. Volt egy kis nosztalgiázás, és szóba került az is, hogy ki, hol látta először az 1961-es szovjet kalandfilmet, A kétéltű embert. A beszélgetésből kiderül, hogy régen miért nézték meg többször is ugyanazt a filmet a mozikban, hogyan működött a filmforgalmazás, mi volt Tünde első mozis élménye kislánykorában, és hogyan lehetett olvasni a filmkritikusok sorai mögött.

Réz András
 
Réz András l Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 
 

Ezt követően Kudron Anna, a Pinkponilo alapítója és vezetője érkezett hozzánk. Csapatuk kitartó lelkesedéssel fordult a fenntartható divatipari megoldások felé. Bátonyterenyén varrós workshopokat tartottak, áprilisban pedig a Milánói Design Héten mutatták be a Biowoolness projektjüket, aminek a keretében a baktériumok által létrehozott festékanyagokat szemléltették. És hogy ez mit jelent pontosan? Erről is kérdeztük.

Kudron Anna Murányi Tündével és Kálid Artúrral
 
Kudron Anna a stúdióban
 
 

A teljes adást a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. június 28., péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata