„Zajlik
Esti gyors

Baranyi: Karácsony majdnem száz hatáskörét adta át, a Tisza és Vitézyék szinte minden kérését teljesítette

4/10/2024 23:45

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése után azt mondta, nemhogy jobb lett volna a helyzet, rosszabb lett, hiszen a közgyűlésnek a saját működése rendjéről sem sikerült megegyeznie. Azt mondta, amíg sokaknak az az érdekük, hogy Karácsony Gergely megbukjon, addig "70 százaléknyi ellenzéki választóval vissza fogjuk adni a fővárost a Fidesznek".

2024. október 04. Esti gyors - részlet 2024.10.04. Baranyi Krisztina
09:56
00:00

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés tagja az alakuló ülés után az Esti gyorsban úgy fogalmazott: „eddig sem voltam derűlátó, hónapok óta mondom, hogy ebből baj lehet, és nemhogy jobb lett volna a helyzet, még rosszabb lett, hiszen a közgyűlésnek a saját működése rendjéről sem sikerült megegyeznie”. Mivel főpolgármester-helyettest sem sikerült választani, szerinte a kormányhivatalban már írják a levelet, amiben felszólítják a főváros vezetését, hogy állítsa helyre a törvényes működést.

Úgy véli, ebben a nagyon fragmentált közgyűlésben, amelyben rengeteg ellentétes érdekű párt van, amely a ’26-os választásra készül, nem érdekük, hogy várospolitikával foglalkozzanak, csak azt figyelik, hogy ki kivel szavazhat együtt és kivel nem. Az nagyon jól hangzik, „mindenki ezt a lózungot hajtja”, hogy ügyek mentén működnének együtt, de amíg nincs főpolgármester-helyettes, nincs szervezeti és működési szabályzat (szmsz), nincsenek felügyelőbizottsági, igazgatósági tagok, addig ügyekről se lehet beszélni.

Említett pár ügyet, amely közvetlenül érinti a kerületét, mint a népligeti felüljáró sorsa, a Boráros tér felújítása, a Népliget, mint park jövője, ezekről dönteni kellene, de a képviselők azzal vannak elfoglalva, hogy megmutassák, hogyan lehet lenyomni a városvezetést. Szerinte amíg sokaknak az az érdeke, hogy Karácsony Gergely megbukjon, addig „70 százaléknyi ellenzéki választóval vissza fogjuk adni a fővárost a Fidesznek”.

Közölte: a főpolgármester nagyjából 100 hatáskörét adta át bizottságoknak és a közgyűlésnek, szinte minden kérését teljesítette a Tisza Pártnak és a Vitézy Dávid vezette LMP-frakciónak, még fideszes javaslatokat is átemelt. Olyan szmsz-t állított össze, amely szerint csak az a néhány jogkör maradt nála, amiket az önkormányzati törvény szerint át sem adhat, mert működőképességi problémák lehetnek a városban.

Erről folyt másfél órán keresztül a vita, ez jogértelmezési kérdés, Baranyi Krisztina szerint a főjegyző feljegyzése ebben a témában nagyon egyértelmű volt, de ő sem jogászprofesszor és mások sem, akik eldönthették volna ezt a vitát, így elnapolták. Jelezte: a valóságban az nem nagy tragédia, hogy két ülés között halaszthatatlan, a város javát szolgáló vagy kárát elkerülő ügyekben dönthet a polgármester, az pedig szerinte teljesen érthető, hogy a fővárosi cégek vezetőinek kinevezése a főpolgármester hatáskörében marad, mert ezeknek a jó vagy rossz működése egy személyben a főpolgármester politikai felelőssége.

A IX. kerület vezetője, aki függetlenként, de a Kutyapárt listájáról került be a közgyűlésbe, saját javaslataikról azt mondta: az átláthatóság ügyében civil szervezetek – amelyeket az ülésen sorosistának minősítettek – bevonásával terveztek korrupcióellenes és jobb átláthatóságot biztosító működést, ezt „nagy kalákában” a Fidesz, Vitézy Dávid és a Tisza párt sem támogatta. Két másik előterjesztésükkel kapcsolatban is ez volt a helyzet, „nem örültek neki” az említettek – tette hozzá. Az állatvédelmi javaslatuk Vitézy Dávid programjában is szerepelt, mégsem tudták úgy megszavazni, ahogy eredetileg volt, szétszedték és a saját képükre formálták.

„Csak az erőméregetést látom” - mondta, hozzátéve: szavakban sokszor elhangzott, hogy mindenki érdeke, a város működése, fejlődése, de most eljutottak addig, hogy a törvényes működést kellett volna megszavazni az első alkalommal, és ezt sem sikerült összehozni. Azt nem tudja, hogy ez tudatos-e vagy a pártpolitikai csatározás a parlament helyett ide szivárgott be, de felelős várospolitikára a pénteki ülés alapján nem nagyon számít Baranyi Krisztina.

(A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Karácsony Gergely / Facebook)

Magyar Péter, aki nem tagja a közgyűlésnek, de ott volt az alakuló ülésen, a Megbeszéljük adásában beszélt arról, hogy látja a helyzetet a Tisza Párt elnökeként. Azt az interjút itt találják:

2024. október 04. Megbeszéljük - részlet 24.10.04. Magyar Péter
12:18
00:00